Domů Aktuality Kraj se postará o údržbu Cyklostezky Ohře v úseku Sokolov - Kynšperk

Kraj se postará o údržbu Cyklostezky Ohře v úseku Sokolov - Kynšperk

​Ačkoliv byl úsek mezi Sokolovem a Kynšperkem dokončen už před pěti lety, stavba, kterou financovalo Ministerstvo financí ČR z fondu na zahlazování ekologických škod, prošla kolaudací až letos v červnu. Šestnáct kilometrů dlouhou trasu nyní přebírá do svého majetku kraj a poté ji bude moci začít spravovat a udržovat.

„Kraj se začne o svůj majetek starat. Chceme, aby stezka nezarůstala travou a byla bezpečná. Pro zbytek letošní cyklistické sezony jsme vyčlenili částku 370 tisíc korun. Na údržbu celé trasy z Karlových Varů do Chebu se pro příští rok počítá s náklady ve výši zhruba jeden milion korun,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Cyklisté si na nedostatečnou údržbu nezkolaudovaného úseku mezi Sokolovem a Kynšperkem stěžovali. Sekání trávy a zametání v mezidobí zajišťovalo dobrovolně město Sokolov nebo si práce jednorázově objednával Karlovarský kraj. Další navazující etapy Cyklostezky Ohře už stavěl kraj s pomocí dotací z Regionálního operačního programu Severozápad. Udržovací práce na nich od počátku zajišťuje na základě příkazní smlouvy Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje. Údržba zahrnuje strojní a ruční sekání v šířce dvou metrů od asfaltového chodníku, strojní zametání, úklid odpadků, prořezávku dřevin a další nezbytné zásahy.

Karlovarský kraj začal Cyklostezku Ohře budovat v roce 2004. Trasa značená žlutým číslem 6 vede malebnými zákoutími a údolími podél řeky z Karlových Varů, například pod středověkým hradem v Lokti, skrz Kynšperk a kolem zámku Mostov až do Chebu. Asfaltovou a místy písčitou stezku si oblíbily desetitisíce cyklistů proto, že je bezpečná a bez převýšení. Vede až na výjimky mimo silnice a díky nenáročnému profilu ji zvládne každý. Do budoucna se počítá s vybudováním dalších úseků od Karlových Varů směrem k hranicím s Ústeckým krajem. Po kompletním dokončení by páteřní cyklostezka měla měřit celkem 105 kilometrů.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 30. 7. 2015 - 12:34