Domů Aktuality S podporou kraje se do řek navrátí původní druhy ryb

S podporou kraje se do řek navrátí původní druhy ryb

​Karlovarský kraj stejně jako v uplynulých letech poskytne Českému rybářskému svazu dotaci na vysazení reofilních druhů ryb. Rybáři tak budou pokračovat ve své snaze vrátit do řek ryby, které již téměř vymizely.

Výsadba původních druhů ryb je důležitá pro udržení rovnováhy říčních společenstev a pro zachování druhové pestrosti rybí obsádky pro příští generace. Rada Karlovarského kraje proto na svém zasedání rozhodla, že opět podpoří Český rybářský svaz. „Karlovarský kraj poskytne svazu dotaci ve výši 150 tisíc korun. Díky ní budou do rybářských revírů vysazeny ostroretky, podoustve, jeseni, lipani nebo například pstruzi,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.

Karlovarský kraj spolupracuje s Českým rybářským svazem od roku 2012, kdy obě dvě strany uzavřely smlouvu o vzájemné spolupráci. Jejím předmětem je zvyšování informovanosti o péči o vodní prostředí v rybářských revírech a o rybářském hospodaření v regionu. Součástí smlouvy je i zajišťování ochrany rybích společenství před likvidačním působením rybožravých predátorů, kterými jsou kormoráni či morčáci.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 7. 2015 - 12:53