Domů Aktuality Na Pražském hradě bude k vidění to nejlepší z regionů

Na Pražském hradě bude k vidění to nejlepší z regionů

​Stejně jako vloni, i letos ožije Jiřský klášter mezinárodním festivalem Architecture Week Praha. Ústřední akcí devátého ročníku bude výstava „Památky mého kraje“, v rámci níž se představí jednotlivé regiony se svými architektonickými skvosty.
 
Letošní ročník festivalu bude probíhat od 17. srpna do 18. října. „V souvislosti s tím, že letos kraje slaví patnáct let od svého vzniku, vyhlásili organizátoři letošním ústředním tématem festivalu Památky mého kraje. Síla expozice spočívá v tom, že se na výstavě představí všechny kraje tím nejlepším z památek, architektury, kultury a historie,“ uvedl ředitel festivalu Petr Ivanov.

Výstavu organizátoři připravují nejen ve spolupráci se Správou Pražského hradu, ale také s jednotlivými pracovišti Národního památkového ústavu a řadou muzeí a galerií. Každý kraj tak bude prezentován dvěma modely historických budov a mozaikou dobových fotografií historických památek a současných fotografií zajímavých architektonických objektů. Chybět nebudou kupříkladu ani umělecká díla či předměty, které nejlépe charakterizují daný region. Součástí expozice bude i promítání krátkých filmů věnováných přírodnímu a kulturnímu dědictví krajů.

Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na nejrůznější výstavy a přednášky. K vidění bude například unikátní prezentace UNESCO k 70. výročí jeho založení nebo výstava zabývající se historickou architekturou vybraných českých měst. Ve spolupráci s ambasádami budou v Jiřském klášteře prezentovány také architektonické památky z dalších 31 států světa. Především odborné veřejnosti a zástupcům krajů a měst je pak určena mezinárodní odborná konference na téma Strategie financování obnovy nemovitých kulturních památek. Více informací o festivalu najdou zájemci na jeho internetových stránkách.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 6. 2015 - 13:18