Domů Aktuality Do Karlovarského kraje zavítá ombudsmanka Anna Šabatová

Do Karlovarského kraje zavítá ombudsmanka Anna Šabatová

​Ve středu 3. června přijede do regionu veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Lidé tak budou mít jedinečnou příležitost promluvit si s ní o problémech, které je trápí. Na krajském úřadě bude otevřen informační stánek a v krajské knihovně proběhne setkání s občany.



Návštěva kraje začne prohlídkou Domova se zvláštním režimem „Matyáš“ v Nejdku, kde se veřejná ochránkyně práv seznámí s prací personálu a s péčí o klienty. V 11:00 hodin pak bude za přítomnosti Anny Šabatové otevřen dočasný informační stánek na krajském úřadě. Až do 15:30 hodin sem budou moci lidé přicházet se svými problémy. Právníci Kanceláře veřejného ochránce práv jim budou vysvětlovat působnost a pravomoci ombudsmanky a na místě s nimi také sepíší či převezmou podněty k šetření.

V dopoledních hodinách se uskuteční i speciální výukový program pro studenty. Studenti Gymnázia Sokolov a Krajského vzdělávacího centra se budou moci zapojit do interaktivní hry, při níž budou řešit situace, které je mohou potkat. Dozví se víc o právech svých i druhých, o tom, jak se bránit při jejich porušování, s čím jim může pomoci veřejná ochránkyně práv a kdy a jak se na ni mohou obracet. V průběhu dne se Anna Šabatová uvidí také se zástupci kraje a obcí.

Návštěvu zakončí ombudsmanka setkáním s občany v krajské knihovně v 17:00 hodin. Ti, kdo se ho zúčastní, se mohou těšit na krátké divadelní představení, které jim na reálném příběhu ukáže hlavní téma diskuze – co dělat, když vás obtěžuje nadměrný hluk. Účastníci večera se sami mohou do představení zapojovat se svými zkušenostmi a radami. Veřejná ochránkyně práv a její spolupracovníci pak lidem vysvětlí, jak mají postupovat, co říkají právní předpisy, jaké jsou možnosti pomoci při řešení těchto problémů apod. Prostor však bude i pro dotazy k dalším životním situacím. Vstup na akci je volný.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 29. 5. 2015 - 08:53