Domů Aktuality ​Relikviář svatého Maura se návštěvníkům představí v nové expozici

​Relikviář svatého Maura se návštěvníkům představí v nové expozici

​Do dvou let by v prostorách Státního hradu a zámku Bečov měla vzniknout nová expozice, která bude věnována relikviáři svatého Maura. V architektonické soutěži pořádané Národním památkovým ústavem zvítězil návrh pražského ateliéru SGL projekt.


Odborná porota vybírala z devíti přihlášených projektů. „Hrad Bečov představuje v souboru památek spravovaných Národním památkovým ústavem mimořádný autentický celek, kterému je třeba věnovat velkou pozornost. Jeho plánovanou obnovu a následnou prezentaci vnímáme jako vzorový projekt prvotřídního významu, který by se mohl stát příkladem pro další obnovy nejen státních památek ale i ostatních investorů. Výsledky architektonické soutěže na řešení expozice relikviáře potvrdily, že se vyplácí jít mnohdy složitější cestou výběru projektanta podle kvality návrhu, nikoli jen jeho ceny. Věřím, že vítězný tým, který má za sebou řadu úspěšných projektů, se úkolu zhostí zodpovědně,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Řešení vítězného návrhu umožní připravit expozici, jež bude rozvíjet jednotlivé příběhy relikviáře - od vzniku v prostředí středověkého mužského kláštera na území dnešní Belgie přes jeho vlastnění rodem Beaufortů, společnou cestu do Čech, ukrytí vzácné památky pod podlahu kaple na sklonku druhé světové války, její objevení v 80. letech, až po mimořádně náročné restaurování.

Prohlídka pak vyvrcholí v trezorové místnosti, kde bude hlavní roli hrát světlo. To interiéru dodá atmosféru chrámového prostoru. Speciální důraz bude kladen na potřeby a zájmy různých typů návštěvníků, včetně dětí. Počítá se ale i s poutníky, kteří se budou moci u relikviáře zastavit a rozjímat. V ideálním případě by mohli zájemci spatřit relikviář v novém prostředí již v roce 2017.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 28. 4. 2015 - 13:57