Domů Aktuality Vydejte se s krajskou knihovnou za památkami

Vydejte se s krajskou knihovnou za památkami

​Krajská knihovna Karlovy Vary představila unikátní projekt s názvem „Cesta poznání“. Pomocí propagace a speciálních slev chce motivovat čtenáře k návštěvě historických památek a knihoven nejen v Karlovarském, ale i v Plzeňském kraji.
Projekt, který je realizován u příležitosti 10. výročí otevření budovy krajské knihovny, je určen především pro ty, co chtějí aktivně poznávat své okolí a jeho historii. Zapojena je do něj Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Státní hrad a zámek Bečov a Klášter premonstrátů Teplá. Ústředním tématem projektu je „Kniha – médium, které nestárne“. „V rámci oslav 10. výročí otevření nové budovy Krajské knihovny Karlovy Vary budou mít její registrovaní čtenáři a registrovaní čtenáři Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje zvýhodněnou možnost navštívit zapojené památkové objekty,“ uvedl ředitel knihovny Vratislav Emler.

Během roku proběhnou v krajské knihovně dvě výstavy představující obě památky ve zcela nových kontextech. První představí během června Klášter premonstrátů Teplá a jeho obnovu. Ta bude dokončena ještě v letošním roce, přičemž od 1. července budou spuštěny nové poznávací a kulturně vzdělávací programy pro školy a širokou veřejnost. V rámci oslav 30. výročí od vypátrání relikviáře sv. Maura pak v listopadu proběhne výstava návrhů ze soutěže na téma „Výtvarné a prostorové řešení nové expozice relikviáře sv. Maura“. Během výstavy si zájemci budou moci prohlédnout i knihu od významného historika Antona Gnirse z roku 1932, která zásadní měrou přispěla k objevení této vzácné památky.

Během říjnového Týdne knihoven bude při mimořádných prohlídkách možné nahlédnout do jinak nepřístupných prostor Krajské knihovny Karlovy Vary a Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, coby vzdělávacích institucí, a porovnat je se zámeckými a klášterními knihovnami v Bečově a v Teplé. „Jde nám o to, zprostředkovat čtenářům příležitost uvědomit si rozdíly i shody mezi knihovnou současnou, moderní a knihovnou historickou, či se zamyslet nad tím, že v historii bylo sdružování knih do knihoven záležitostí elit a že nyní každý čtenář patří do této vznešené společnosti,“ vysvětlil základní filozofii projektu Tomáš Wizovský, kastelán Státního hradu a zámku Bečov.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 27. 3. 2015 - 13:44