Domů Aktuality Kraj rozdělí příspěvky na vzdělávání v oblasti životního prostředí

Kraj rozdělí příspěvky na vzdělávání v oblasti životního prostředí

​Stejně jako vloni i letos Karlovarský kraj podpoří neziskové organizace, které se zabývají environmentálním vzděláváním, výchovou a osvětou. Na jejich činnost půjde celkem 600 tisíc korun. Z poskytnutých prostředků budou hrazeny nejenom nejrůznější aktivity pro děti a mládež, ale také nové vybavení či naučné publikace.

Smyslem environmetálního vzdělávání, výchovy a osvěty je vytváření pozitivního postoje člověka k životnímu prostředí tak, aby se k němu choval šetrně a předvídavě. V rámci dotačního titulu Karlovarského kraje jsou podporovány zejména ty aktivity, které jsou zaměřeny na přímou práci s dětmi a mládeží v přírodě. Žadatelé z řad neziskových organizací mohou získat příspěvek až do výše 80% z celkových nákladů projektu. Maximální výše dotace však nesmí v daném kalendářním roce přesáhnout 100 tisíc korun.

„V letošním roce bylo pro tento dotační titul vyčleněno z rozpočtu Karlovarského kraje celkem 600 tisíc korun. Ve stanoveném termínu jsme obdrželi 23 žádostí, přičemž u dvou projektů nebyla dotace přiznána. U jednoho jí pak bude muset schválit zastupitelstvo,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Hora.

Tak jako v předchozích obdobích i v tomto roce byl zaznamenán značný převis požadovaných finančních prostředků nad objemem peněz, který byl pro dotační titul vyhrazen. Požadavky žadatelů tak bylo nutné krátit. Mezi příjemce dotace patří například Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Alter meles, která získá 50 tisíc korun na vydání naučné publikace o květeně Chlumské hory a Vladaře na Žluticku. Kniha bude sloužit nejen jako turistický průvodce, ale také jako vzdělávací materiál pro širokou veřejnost a studenty lesnické školy. Částku 40 tisíc korun pak také získá Český svaz ochránců přírody Berkut pro Bečovskou botanickou zahradu. Získané peníze budou využity na výrobu a instalaci terénních informačních zařízení a ekovýchovné akce pro školní mládež.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 3. 2015 - 08:00