Domů Aktuality Na krajském úřadě se skládaly státoobčanské sliby

Na krajském úřadě se skládaly státoobčanské sliby

​V prostorách krajského úřadu se uskutečnil další ze slavnostních ceremoniálů, během kterého cizinci skládají státoobčanský slib. Tentokrát se novými občany České republiky stali Dragan Litričin ze Srbska a Albina Seroglazova původem z Kazachstánu.

Cizinci, kteří požádají o udělení státního občanství, a jejichž žádosti bylo ze strany Ministerstva vnitra ČR vyhověno, se českými občany stávají v okamžiku, kdy složí před ředitelem krajského úřadu státoobčanský slib. Celý akt se odehrává ve slavnostním duchu za zvuku Smetanovy Vltavy.

„O státní občanství žádají cizinci nejrůznějšího původu. Během pondělního ceremoniálu jsme předávali listinu o udělení státního občanství Draganu Litričinovi, který pochází ze Srbska. Ten vystudoval doktorská studia na ČVUT a nyní pracuje jako elektroprojektant v pražském ČKD. Naší novou občankou se stala i Albina Seroglazova, která je původem z Kazachstánu. Bývalá speciální korespondentka a vedoucí oddělení novin se do České republiky přistěhovala za svojí dcerou. V současné době je ve starobním důchodu,“ upřesnil ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek.

V rámci slavnostního ceremoniálu si oba dva nejprve vyslechli krátký projev ředitele krajského úřadu a poté složili státoobčanský slib. Po podepsání veřejných dokumentů jim pak byla předána listina o udělení státního občanství a drobné dárky upomínající na tuto významnou životní událost.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 26. 1. 2015 - 12:24