Domů Aktuality Mladá vědkyně zamíří na zahraniční soutěže

Mladá vědkyně zamíří na zahraniční soutěže

​Studentka Prvního českého gymnázia v Karlových Varech Thi Thu Giang Tran zaujala odbornou porotu natolik, že jí vybrala pro účast v prestižních mezinárodních vědeckých soutěžích. Karlovarský kraj bude v příštím roce reprezentovat v americkém Pittsburghu a italském Miláně.
Thi Thu Giang Tran, které všichni říkají Monika, patří mezi nejúspěšnější studentky Prvního českého gymnázia v Karlových Varech. Se svou prací, která byla zaměřena na protinádorová léčiva, se před prázdninami zúčastnila celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti a suverénně obsadila první místo. Svůj podíl na tom měl i Karlovarský kraj, díky kterému se Monika mohla zúčastnit vědecké stáže v Brně a načerpat tak potřebné znalosti a zkušenosti.

Ještě větším úspěchem pro Moniku byla ale nominace na některou z mezinárodních soutěží. O tom, kdo z deseti vybraných studentů vyrazí za hranice, rozhodovala odborná porota. V té zasedali nejenom porotci Středoškolské odborné činnosti, pracovníci Akademie věd ČR, ale i zástupci firmy Intel, která je generálním sponzorem mezinárodní soutěže Intel ISEF. Úkolem studentů bylo představit projekt a zodpovědět položené dotazy. Na porotcích pak záleželo, zdali se prezentace odehraje v češtině či angličtině. Rozhodující nebyla jenom samotná práce, ale hodnotilo se i vystupování, jazyková vybavenost a to, jak byl student pro daný projekt zapálený.

Odborná porota nakonec vybrala Moniku pro účast ve dvou mezinárodních soutěžích, a sice Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) a European Union Contest for Young Scientists (EUCYS). Soutěž Intel ISEF proběhne v příštím roce v květnu v Pittsburghu a vystaveno zde bude více než 1 500 projektů. Neméně prestižní soutěží je i EUCYS, která se uskuteční v září v Miláně. Obvykle se počet přihlášených prací pohybuje mezi 70 až 80. Pro Moniku, která by jednou ráda pracovala ve výzkumu či ve farmacii, se tak otevírají dveře do světa.

„Někteří škarohlídi dávají školství Karlovarského kraje různé hanlivé přídomky, ale i tento příklad úspěchu studentky Prvního českého gymnázia v Karlových Varech dokazuje, že naše střední školy dokážou vzdělávat své žáky na velmi vysoké a konkurence schopné úrovni,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Václav Sloup.
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Svobodová
Datum aktualizace 23. 10. 2014 - 08:49