Domů Aktuality Krajská záchranka otevřela novou základnu v Lubech u Chebu

Krajská záchranka otevřela novou základnu v Lubech u Chebu

​Náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák a ředitel Zdravotnické záchranné služby Roman Sýkora dnes společně s představiteli města Luby otevřeli novou, v pořadí třináctou, výjezdovou základnu záchranky v Lubech u Chebu.


Prvotním podnětem ke zřízení základny byla hraniční dojezdová doba záchranky do této oblasti. Na listopadovém jednání v roce 2013 náměstek hejtmana Miloslav Čermák přislíbil vedení obce, že společně se záchrannou službou udělají maximum pro to, aby se výjezdová základna v Lubech zrealizovala. Nyní, na konci září 2014, je výjezdová základna připravena poskytovat akutní přednemocniční péči občanům v této oblasti.

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje pravidelně vyhodnocuje mapu pokrytí výjezdových základen po kraji, časy dojezdů do jednotlivých oblastí v porovnání s demografickými údaji. Z těchto ukazatelů vyšlo, že v oblasti Lubů je dojezdový čas na hranici 20 minut. „V průměru sem vyjíždíme jednou až dvakrát za den. Oblast dosud zajišťovala zejména výjezdová základna z Chebu nebo z Aše. I přes malý počet výjezdů, v porovnání s ostatními oblastmi, je pro nás nepřijatelné být na hranici 20 minut dojezdu. Všem občanům kraje chceme dávat stejné podmínky.“ řekl ředitel ZZS KVK Roman Sýkora.

Po několika jednáních vedení kraje a zastupitelů města Luby bylo proto dohodnuto, že zřízení výjezdového stanoviště v Lubech jako důležitá priorita Karlovarského kraje bude zrealizováno. „Jsem velmi rád, že otevřením tohoto výjezdového stanoviště zajistíme obyvatelům tohoto území předepsaný dojezd vozidel ZZS KK.  Vzhledem k dobrému hospodaření Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje pokryje náklady na provoz této výjezdové základny v Lubech z vlastních zdrojů. Z mé strany je to jasný vzkaz obyvatelům tohoto regionu, že i na ně myslíme a že jsme ochotní jim zajistit životní podmínky, srovnatelné s ostatními, zalidněnějšími částmi kraje. Při vyjednávání o podmínkách zřízení výjezdového stanoviště jsme se setkali se vstřícností města Luby, za kterou chci jeho vedení i zastupitelům města poděkovat,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví a sociální služby Miloslav Čermák.

Personál pro zajištění posádek již záchranka má. „Výjezdová základna bude fungovat v režimu denního provozu, tedy od 7:00 do 19:00 hodin, 7 dní v týdnu. Bude zajištěna jednou výjezdovou posádkou rychlé zdravotnické pomoci (RZP). Dle našich statistik bude toto zabezpečení oblasti dostačující. S daty budeme ale i nadále pracovat a vyhodnocovat je.“ dodal ředitel záchranky.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 9. 2014 - 14:16