Domů Aktuality Ostrovský gymnazista míří na Cambridge

Ostrovský gymnazista míří na Cambridge

​Ještě před časem usedal do lavic Gymnázia Ostrov a pod vedení svého oblíbeného profesora Vladimíra Víta rozvíjel svůj talent v oboru chemie. Píle a láska k vědě se mu vyplatily - Adam Přáda se neztratil v tvrdé mezinárodní konkurenci a od října nastoupí ke studiu přírodních věd na prestižní Univerzitě v Cambridgi.
​Před odjezdem se ale stihl rozloučit i s vedením Karlovarského kraje a převzít z rukou náměstka hejtmana Václava Sloupa dárek a pamětní list hejtmana Karlovarského kraje.

Adam Přáda zavítal na krajský úřad v doprovodu ředitele Gymnázia Ostrov Jaroslava Šafránka. Společně s náměstkem hejtmana diskutovali o studentových předchozích úspěších a cílech do budoucna. „ Na Cambridgi jsem absolvoval test, na jehož zvládnutí jsem měl jednu hodinu, následoval pohovor, kdy se mnou vyučující mluvili o mém řešení úkolu a sledovali, z čeho jsem vycházel a jakým způsobem jsem zadání zvládl,“ popsal Adam Přáda.

Do Anglie se těší, protože na univerzitě už má kamarády, kteří s ním absolvovali mezinárodní chemické olympiády, navíc cítí, že nastal čas postavit se na vlastní nohy. Adam na sebe prozradil, že základní tří až čtyřleté studium na Cambridgi by chtěl zvládnout co nejlépe, aby se poté mohl s plným nasazením věnovat vědě. „Své budoucí zaměření vidím na pomezí chemie a fyziky. Chci být vědcem, jehož práce bude co největším přínosem pro lidstvo,“ dodal. Podle jeho slov mu ostrovské gymnázium vytvořilo skvělé podmínky a vstřícně podporovalo jeho aktivity: „Vzpomínat budu především na pana profesora Víta, který dokáže neskutečně podpořit každého, kdo chce v naší škole něco dokázat.“

Náměstek hejtmana Václav Sloup popřál Adamu Přádovi, aby v zahraničí navázal na své dosavadní úspěchy. „Kdykoliv budeš mít chvilku času při svém návratu domů, rádi tě na krajském úřadě uvidíme. Tvoje studijní výsledky i životní cesta jsou velkou motivací pro všechny ostatní studenty,“ zdůraznil Václav Sloup.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 9. 2014 - 13:39