Domů Aktuality Kraj chce zařadit chebskou onkologii na seznam onkocenter jako spolupracující zařízení

Kraj chce zařadit chebskou onkologii na seznam onkocenter jako spolupracující zařízení

​Snaha Karlovarského kraje o vznik onkologického centra v regionu narazila na negativní odezvu České onkologické společnosti. Kraj proto usiluje o to, aby byla Nemocnice Cheb  zařazena na seznam těchto center v ČR alespoň jako spolupracující zařízení Komplexního onkologického centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.
​Se záměrem kraje dostat Nemocnici Cheb na seznam onkocenter jako přidružené zdravotnické zařízení k ústeckému centru seznámil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný už na počátku letošního roku ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. „Na výzvu ministerstva jsme koncem března odeslali do Prahy veškeré požadované podklady, na základě kterých by ministerstvo mohlo posoudit, zda by se onkologické oddělení Nemocnice Cheb mohlo dostat jako spolupracující zařízení ústeckého centra na seznam komplexních center v republice. Zatím však nemáme žádnou odezvu, proto jsem opět oslovil pana ministra s dotazem, zda našemu záměru vyhoví. Je velmi nepříjemné stále se muset domáhat práva obyvatel Karlovarského kraje na stejnou onkologickou péči, jako mají lidé jinde v republice. Zvlášť, když je náš region na prvním místě mezi kraji v počtu případů rakoviny tlustého střeva a konečníku,“ zdůraznil hejtman.

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR v uplynulém období písemně garantovala Karlovarskému kraji, že počítá s hrazením onkologické péče v chebské nemocnici i po roce 2015. Kraj připravuje na onkologickém oddělení nemocnice vybudování krytu pro nový lineární urychlovač, který umožní šetrnější léčbu pacientů. Montáž a zahájení provozu lineárního urychlovače se plánuje na konec roku 2015.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 6. 2014 - 09:54