Domů Aktuality Kraj přispěje obcím na nové vodovody a dostavbu kanalizací

Kraj přispěje obcím na nové vodovody a dostavbu kanalizací

​Celkem 13 milionů korun rozdělí Karlovarský kraj na vodohospodářské stavby v regionu. Příspěvky získají malé obce do dvou tisíc obyvatel nebo části větších obcí do pěti set obyvatel, které by měly problém dosáhnout například na evropské dotace.


V letošním roce obdržel kraj celkem sedm žádostí o dotace. „Tak jako v předchozích letech, i letos převyšují požadavky objem prostředků, které kraj vyčlenil na tento dotační titul. Proto bylo nutné příspěvky krátit. Pokud to schválí krajské zastupitelstvo, každý z žadatelů získá příspěvek do výše 63 procent z uznatelných nákladů akce,“ vysvětlil krajský radní Václav Jakubík.

Téměř 3 miliony korun by tak mělo získat město Teplá na zajištění likvidace odpadních vod v lokalitě Nová Farma. Celkem 2, 4 milionu korun půjde do Sadova, kde je třeba v části obce Bor dostavět veřejnou kanalizaci. V Kozlově, který je součástí Bochova, využívají místní obyvatelé vodu z vlastních studní, která mnohdy nemá potřebnou kvalitu. Karlovarský kraj proto přispěje částkou přes 600 tisíc korun na rozšíření stávající vodovodní sítě.

V Otovicích a Dalovicích zase vznikne s příspěvkem kraje ve výši přes 900 tisíc korun nová kanalizace, která odvede odpadní vody do čistírny odpadních vod v Karlových Varech. Dotace ve výši 2, 1 milionu korun poputuje do Tuřan, kde je třeba zbudovat čistírnu odpadních vod a novou část obecní splaškové kanalizace. Ve Třech Sekerách dojde k odkanalizování části obce a vybudování stok s příspěvkem kraje ve výši 1, 9 milionu korun. Nový vodovod s krajskou dotací zhruba 2, 2 milionu korun bude mít osada Lipec u Oloví.
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 5. 2014 - 13:45