Domů Aktuality Karlovarský kraj slaví Rok české hudby 2014

Karlovarský kraj slaví Rok české hudby 2014

​Česká republika si letos připomíná významná životní jubilea osobností světa hudby. Napříč regiony se koná řada akcí, které oslavují Rok české hudby 2014. Karlovarský kraj uspořádá muzikologickou konferenci, operní koncert nebo hudební pořady pro děti a mládež.

​I. Muzikologická konference se koná ve dnech 10. – 11. května v Becherově vile v Karlových Varech. Akci organizuje společně s Karlovarským krajem Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka za podpory města Karlovy Vary. Konference má připomenout  mimo jiné karlovarská setkání Antonína Dvořáka s Lázeňským orchestrem, dirigentem Augustem Labitzkým, berlínským nakladatelem Fritzem Simrockem a dalšími osobnostmi. Setkání vyvrcholila uvedením kontinentální premiéry 9. symfonie e moll „Z Nového světa“ 20. července 1894 v Poštovním Dvoře.  „Výstupem z muzikologické konference bude publikace s příspěvky odborníků i amatérských nadšenců z celého regionu a České republiky, které na konferenci zazní,“ uvedl krajský radní Oleg Kalaš.

Poctou jubilujícím tvůrcům české opery se stane operní koncert, který se koná v sobotu 10. května od 19:30 v Městském divadle Karlovy Vary. Zazní díla Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka, Viléma Blodka či Bedřicha Smetany v podání sólistů Gabriely Kopperové,  Václava Sibery a Zdeňka Plecha, Pražského rozhlasového sboru a Karlovarského symfonického orchestru.

Setkání s hudbou připravil Karlovarský kraj také pro žáky druhého stupně základních škol v regionu. Pořad árií a scén z oper významných českých jubilujících autorů, doplněný průvodním slovem se uskuteční na sedmi místech regionu.

Rok české hudby se letos neslaví náhodou, letopočty se čtyřkou na konci jsou pro české hudební velikány vpravdě osudové. Skladatel Václav Jan Tomášek se narodil v roce 1774. Bedřich Smetana žil v letech 1824 až 1884, Vilém Blodek v letech 1834 až 1874, Antonín Dvořák zemřel v roce 1904. Leoš Janáček se narodil v roce 1854 a Josef Suk nebo Oskar Nedbal se narodili v roce 1874.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 4. 2014 - 08:49