Domů Aktuality Karlovarský kraj chce znovu prosadit krajské dálniční známky

Karlovarský kraj chce znovu prosadit krajské dálniční známky

​Zavedení levnějších dálničních známek by mělo být výsledkem zákonodárné iniciativy Karlovarského kraje, jejímž cílem je novelizace zákona o pozemních komunikacích.
Ten podle hejtmana Josefa Novotného znevýhodňuje řidiče v regionech, kde zpoplatněné úseky silnic nenavazují  na celorepublikovou dálniční síť. Hejtman Josef Novotný proto znovu navrhne zavedení kupónu za 300 Kč, který by platil v určitém regionu.

"Byl by to přínos pro občany, kteří nikam dál nejezdí. Teď si mnozí drahou známku za 1 500 korun nekoupí a raději dálnici objíždí po okreskách, skrz města a obce, kde zatěžují životní prostředí," vysvětlil hejtman Josef Novotný s tím, že by šlo o jeden kupón, kde by se vyznačila platnost pro jeden či více krajů.

Výrobní náklady na dálniční známky jsou v současné době 34 miliónů korun a výnosy kolem 2,9 miliardy korun. „Z vytvořených modelů, jak by mohl systém při zavedení krajských dálničních známek za tři sta korun fungovat, vyplývá, že dopady na rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury by byly minimální.

Každopádně stát nemůže na krajské dálniční známce v žádném případě prodělat,“ míní hejtman, podle něhož by o levnější krajské dálniční známky měli zájem řidiči, kteří si republikovou známku nekupují. 
 
Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 27. 3. 2014 - 14:27