Domů Aktuality Kraj opět rozdělí firmám příspěvky na inovace

Kraj opět rozdělí firmám příspěvky na inovace

​Už potřetí měli podnikatelé a firmy v Karlovarském kraji příležitost soutěžit o finanční příspěvky, tzv. inovační vouchery, na podporu jejich spolupráce s výzkumnými pracovišti a vysokými školami. V letošním roce uspělo 12 návrhů projektů za více než 2 miliony korun.

Do soutěže přišlo celkem 19 žádostí o příspěvek. Hodnocení se ujali vždy dva externí odborní oponenti pro každý návrh projektu. Obodované návrhy pak ještě posuzoval odborný poradní orgán.  „Finanční podporu získalo nakonec 12 návrhů, a protože požadavky na jejich uskutečnění překročily původně vyčleněnou částku 1 milion 880 tisíc korun z krajského rozpočtu, rozhodla se Rada kraje navýšit příspěvek na 2 miliony 14 tisíc korun. Každý jednotlivý žadatel, pokud uspěje, může získat dotaci do výše 170 tisíc korun,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil a upozornil, že firmy stále častěji spolupracují s chebskou Fakultou ekonomickou Západočeské univerzity v Plzni.

Dotační titul Karlovarského kraje mohou firmy využít na financování svých inovačních projektů, které jim pomohou zlepšit konkurenceschopnost a v případně většího rozvoje firmy i vytvořit nová pracovní místa. Žadatelé o příspěvky se zabývají různými obory, jako je tradiční výroba stavebních hmot, cestovní ruch, stavebnictví, služby a elektromechanika, nově také zemědělství. Opakovaně žádají firmy z oboru využití druhotných surovin a strojírenství.

O inovační vouchery byl v uplynulých letech překvapivě vysoký zájem. Karlovarský kraj proto dosud (2012, 2013) rozdělil mezi 21 projektů přes 3, 2 milionu korun.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 25. 3. 2014 - 14:47