Domů Aktuality České dráhy převzaly všechny motorové jednotky RegioShark v Karlovarském kraji

České dráhy převzaly všechny motorové jednotky RegioShark v Karlovarském kraji

​Celkem osm moderních železničních vozidel, motorových jednotek RegioShark, nasazují do provozu České dráhy v Karlovarském kraji.

První motorová jednotka řady 844 začala cestující vozit na podzim 2012.  Všech osm objednaných vozidel má dopravce k dispozici od prosince 2013, tak jak stanovila smlouva a dopravce je postupně nasazoval do provozu. Jednotky dostaly obchodní označení RegioShark podle přední části soupravy, která připomíná tlamu žraloka.

Motorové jednotky RegioShark zajišťují spoje na hlavní trati Mariánské Lázně – Cheb – Sokolov - Karlovy Vary – Chomutov – Most.  „Motorové jednotky jezdí také na spojích v úseku Cheb – Aš město (– Hranice v Čechách) a Cheb – Luby u Chebu. Od nového jízdního řádu (od 15. prosince 2013)  je RegioShark nasazený na jednom páru vlaků také na trati Karlovy Vary – Johanngeorgenstadt,“ upřesnil Vladimír Omelka, ředitel Krajského centra osobní dopravy Českých drah v Karlových Varech.

„Obměna většiny kolejových vozidel Českých drah na tratích v našem regionu je pro cestující velmi příjemným signálem o zvyšující se kvalitě přepravy. Komfortní cestování a zároveň zkrácení přepravních časů by v budoucnu mohlo příznivě ovlivnit počty lidí, kteří zatím dopravu po železnici využívají,“ doplnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil.

České dráhy nová regionální vozidla pro Karlovarský kraj pořídily v rámci Regionálního operačního programu Severozápad, a to ve třech projektech: dvě jednotky v programu Moderní spojení Karlovarského a Ústeckého kraje, pět jednotek v programu Moderní železniční vozidla pro Karlovarský kraj a dvě v programu Moderní železniční vozidla Karlovarský kraj II. Cena motorové jednotky činí 64 milionů Kč, podíl dotace na jednotku dosahuje výše až 40 %.

Vozidlový park Českých drah je v Karlovarském kraji díky investici do vozidel RegioShark  obměněn  z 85 %, což kraj řadí  v obnově vozidel v regionální dopravě v rámci krajů České republiky na přední místa.
 
České dráhy objednaly celkem u polského výrobce PESA Bydgoszcz 31 vlaků za téměř 2 miliardy Kč. Kromě Karlovarského kraje budou tyto moderní regionální vlaky jezdit ještě v Ústeckém, Plzeňském a Zlínském kraji.
Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 30. 1. 2014 - 13:44