Domů Aktuality Karlovarští gymnazisté mají novou fyzikální laboratoř

Karlovarští gymnazisté mají novou fyzikální laboratoř

​První české gymnázium v Karlových Varech věnovalo svým studentům dárek k pololetnímu vysvědčení: moderní laboratoř přírodních věd. Získalo ji díky příspěvku 200 000 korun od Nadace ČEZ.



V pondělí 27. ledna byla moderní fyzikální laboratoř představena žákům, kteří se výborně umístili v krajských kolech Matematické a Fyzikální olympiády. Nechyběla přitom ani diskuse o uplatnění v energetice a efektní ukázky fyzikálních pokusů.

V soutěži o Oranžovou učebnu se minulý rok utkalo čtyřicet sedm středních škol z celé České republiky. Do finálového slosování postoupily školy, z nichž v krajských kolech zápolilo nejvíc soutěžících v poměru k celkovému počtu studentů.

„Úspěch našich olympioniků pomůže také ostatním studentům. Díky moderní učebně vybavené pro laboratorní práce a pokusy se výuka stane názornější,“ usmívá se Zdeněk Papež, ředitel gymnázia a učitel matematiky a fyziky. Na otázku, co v učebně studenty nejvíc potěšilo, odpovídá: „Hlavně samostatná pracoviště vybavená stolním počítačem, soustavou měřicích čidel a specializovaným softwarem. Žáci se na učebnu velice těšili, na jejich přání jsme mezi volitelné předměty přidali další tři fyzikální semináře.“

Energetici pro studenty připravili také přednášku o uplatnění v technických oborech a speciální fyzikální show, v níž největší ovace sklidila ukázka supravodivosti, dusíková pistole a demonstrace vysokého napětí. „Do finále soutěže o Oranžovou učebnu postoupilo patnáct škol z celé České republiky. Rozhodoval poměr studentů, kteří se probojovali do krajských kol Matematické nebo Fyzikální olympiády. Z těchto patnácti škol jsme pak losovali,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ a dodává: „Každý rok má šanci jiná škola. Ty s vynikajícími matematickými a fyzikálními talenty se do finále dostávají opakovaně. Záleží na vědomostech i na štěstí.“

Martin Wirth, který se probojoval až do celostátního kola Fyzikální olympiády, se nové učebny nemohl dočkat: „Umožní nám provádět přesnější měření a přes internet nás propojí se světovými fyzikálními laboratořemi,“ usmívá se.

První české gymnázium je nejstarším gymnáziem v  Karlových Varech, jeho historie sahá až do roku 1924. V současné době jej navštěvuje 641 žáků. Nová učebna podpoří i středoškolskou odbornou činnost, v níž škola vyniká. Úspěchy slaví zejména v matematice, biologii a astronomii.

 
Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 28. 1. 2014 - 08:50