Domů Aktuality Ministr financí přislíbil hejtmanovi řešení problému s odkalištěm u Chodova

Ministr financí přislíbil hejtmanovi řešení problému s odkalištěm u Chodova

​Během letních dnů trápily obyvatele Chodova a okolí výpary z dehtových kalů odkaliště ve Staré Chodovské, které patří mezi staré ekologické zátěže v regionu. Hejtman Josef Novotný se proto obrátil na ministra financí Jana Fischera a požádal jej, aby stát dofinancoval likvidaci nebezpečné ekologické hrozby.
​Na základě podnětu hejtmana připravilo ministerstvo financí takové podklady na jednání vlády, které by umožnily navýšit částku na likvidaci odkaliště. „Stát sice původně peníze na odstranění nebezpečných látek ve Staré Chodovské vydal a Sokolovská uhelná začala před několika lety pracovat na odtěžení kalů. Po čase se ale ukázalo, že vyčleněné peníze na kompletní likvidaci odkaliště nestačí. Proto jsem oslovil ministra financí (v demisi) Jana Fischera, aby učinil takové kroky, které by umožnily navýšit finanční garanci, jež je součástí smlouvy mezi ministerstvem financí a společností Sokolovská uhelná. Sanace skládky dehtových kalů by pak mohla pokračovat a obyvatele  Chodova  i širšího okolí by přestal obtěžovat nepříjemný zápach a nemuseli by se bát o své zdraví,“ uvedl hejtman Josef Novotný.

Ministr financí Jan Fischer přislíbil, že poté, kdy vláda o finanční garanci rozhodne, bude hejtmana Josefa Novotného opět písemně informovat.

 
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 30. 12. 2013 - 09:22