Domů Aktuality Hejtman Josef Novotný řešil stav silnic na Kraslicku i problém s odkalištěm ve Vřesové

Hejtman Josef Novotný řešil stav silnic na Kraslicku i problém s odkalištěm ve Vřesové

​Na další ze svých pracovních cest Karlovarským krajem se vydal hejtman Josef Novotný. První zastávkou během jeho putování se stala kynšperská věznice.


Před časem pobývalo ve věznici okolo 1000 odsouzených, po letošní amnestii prezidenta republiky jich 440 opustilo brány zařízení. Aktuálně si ve věznici odpykává trest přes tři stovky mužů. „Podle předpokladů se však do dvou až tří let znovu věznice naplní,“ uvedl ředitel plukovník Martin Klapper. O chod věznice se stará okolo 270 zaměstnanců a právě díky tomu je zařízení významným zaměstnavatelem v oblasti. Hejtman Josef Novotný se zajímal o možnost zaměstnávání vězňů. Část z nich nachází práci přímo v zařízení v rámci vnitřní režie. Pomáhali však i mimo zdi věznice, například při úpravě kynšperského hřiště či objektu Domova pro seniory v Horních Pochlovicích. Podle vedení věznice je trvalou prioritou, aby odsouzení měli možnost projít rekvalifikací a doplnit si vzdělání. Hejtman při diskuzi se zástupci odborů vysvětlil, že s ministrem vnitra Martinem Pecinou řešil platy bezpečnostních složek, tedy hasičů a policistů, a uvedl, že se k tématu vrátí a zahrne do něj i zaměstnance vězeňské služby.

Přímo na silnici v obci Kopanina se hejtman setkal se starostou Nového Kostela Oto Teuberem a starostou Kraslic Zdeňkem Brantlem. Oba starostové upozornili na špatný stav silnic v oblasti, který se zhoršuje především kvůli těžké zemědělské technice, jež silnice poškozuje."Budeme se letos snažit opravit alespoň ty úseky, kde díry v silnicích ohrožují bezpečnost řidičů a stav jejich vozů. Na kompletní opravu silnic v kraji bychom potřebovali 4 miliardy korun. Takovou sumu samozřejmě nemáme,“ uvedl hejtman. Starosty zároveň seznámil s plánem Krajské správy a údržby silnic, která bude částečné opravy některých úseků u Kopaniny i na Kraslicku provádět.

Hejtman také zavítal do větrného parku u Jindřichovic. Společnost, která větrné elektrárny provozuje, přispívá do rozpočtu blízkých Jindřichovic, na jejichž území se elektrárny nacházejí. „Díky tomu můžeme provádět opravy komunikací a další akce, které bychom si jinak z obecního rozpočtu nemohli dovolit financovat,“konstatovala starostka Jindřichovic Anna Polívková. Firma hodlá v budoucnu větrný park rozšířit o dalších sedm „větrníků“.

V závěru cesty Josef Novotný společně se starostou Chodova Josefem Horou řešil problematiku odkaliště ve Staré Chodovské, odkud během horkých letních dnů unikaly výpary z dehtových kalů a nepříjemný zápach se šířil přímo do Chodova a okolí. Odkaliště patří mezi staré ekologické zátěže v regionu. „ K jeho úplné likvidaci  bude zapotřebí dalších financí od státu, protože jinak tato ekologická hrozba může ohrozit zdraví obyvatel. V této souvislosti jsem proto napsal dopis na ministerstvo životního prostředí a budu věc řešit také s ministrem financí,“ zdůraznil hejtman.
Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 28. 8. 2013 - 16:08