Domů Aktuality V Karlovarském kraji začala likvidace invazních rostlin

V Karlovarském kraji začala likvidace invazních rostlin

​Celkem 160 milionů korun si vyžádá unikátní projekt na likvidaci invazních druhů rostlin v Karlovarském kraji. Jeho cílem je vyčistit více než dvě třetiny plochy zasažené především bolševníkem velkolepým.

V současné době zasahuje bolševník v regionu plochu 66 km2. „Abychom mohli k likvidaci přistoupit, museli jsme uspět v dotačním řízení a získat souhlas majitelů všech dotčených pozemků,“ uvedl hejtman Josef Novotný s tím, že invazní rostliny jsou podle mapování na 22.000 parcelách, které patří 4800 různým majitelům.

Karlovarský kraj je nejpostiženější rozšířením bolševníku. V druhé polovině 19. století jej dovezl jako okrasnou rostlinu kníže Metternich. Od té doby se nekontrolovatelně šíří hlavně na neudržovaných pozemcích a podél roku potoků a řek. 

Květenství jediné rostliny má 30 tisíc semen, hranice zarostlých ploch se každý rok posouvají o desítky metrů. Šťáva z Bolševníků je přitom pro člověka nebezpečná. Invazní rostliny se likvidují jak chemicky, tak mechanicky sekáním, a to místech, která jsou chráněna. "Pokud se ke krajskému úsilí následně přidají i vlastníci pozemků a budou je zbavené bolševníku udržovat, měl by se jeho výskyt snížit až o 85 procent," uzavřel radní pro oblast životního prostředí Václav Jakubík.

Za stránku zodpovídá Miroslav Smaržík
Datum aktualizace 27. 8. 2013 - 13:35