Domů Aktuality Kraje řešily s ministrem Fischerem pokutu v ROP Severozápad

Kraje řešily s ministrem Fischerem pokutu v ROP Severozápad

​Zástupci Karlovarského a Ústeckého kraje jednali s novým ministrem financí Janem Fischerem o řešení tzv. korekce v ROP Severozápad. Ministr nabídl krajům, že by zaplatily celkem okolo 900 milionů korun. Původní výše pokuty přitom přesahovala 2 miliardy.
O záležitosti bude ministerstvo s oběma regiony dále komunikovat. Uvedl to náměstek hejtmana a předseda Regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil po včerejší společné schůzce na MF ČR.

Původně měly kraje platit celou korekci, a to za pomoci půjčky MF ČR. Proti tomu se však ohradily, protože podle jejich mínění selhal kontrolní systém na národní úrovni. V dalším kole jednání zněla nabídka ministerstva financí příznivěji. „Uhrazení korekce by zčásti pokryl tzv. buffer, což je objem peněz, který tvoří rozdíl mezi původní částkou připravenou na proplacení dotací a skutečnými veřejnými prostředky zapojenými do projektů,“ uvedl Navrátil. Ministerstvo potvrdilo, že kraje mohou využít půjčku, tedy návratnou finanční výpomoc a že se bude snažit eliminovat dopad celé záležitosti na obce, neziskové organizace a další žadatele o dotace.

Kraje by se měly na placení pokuty podílet částkou 900 milionů korun. „Tento návrh však musíme nejdřív prodiskutovat v zastupitelských klubech, protože poslední slovo v rozhodování o uhrazení korekce bude mít krajské zastupitelstvo,“ dodal Navrátil. Podle něj by měl Karlovarský kraj uhradit částku 307 milionů, podíl Ústeckého kraje tvoří okolo 600 milionů korun. „Prioritou teď pro nás je zajistit proplacení dotací na dokončené projekty, pokud se dohodneme na uhrazení korekce, mohly by se spustit nové výzvy. Půjde ale o čas, vyčerpat peníze z ROP Severozápad by se mohlo podařit pouze tehdy, kdyby se naší republice povedlo posunout prodloužení termínů pro dokončení projektů do roku 2016. Už teď víme, že máme například dostatek projektů připravených v oblasti silničních staveb, v dalších osách je ale situace jiná,“ vysvětlil Navrátil.

V jednání s MF ČR budou oba kraje pokračovat pravděpodobně už v příštím týdnu.​

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 26. 7. 2013 - 08:30