Domů Aktuality Biopotravinou roku je ovčí sýr z Abertam

Biopotravinou roku je ovčí sýr z Abertam

Vítězem jubilejního desátého ročníku soutěže Česká biopotravina roku 2011 byl vyhlášen ovčí biosýr Arnika, který produkuje Horský statek Abertamy. Odborná porota vítěze vybrala mezi celkem 58 nominovanými biopotravinami od 19 výrobců.

„Ovčí sýr Arnika nás okouzlil vynikající chutí. Sýry z ovčího mléka nejsou u nás dosud běžné, tento ale chutná skvěle,“ řekl předseda poroty, známý gurmán a publicista v oboru gastronomie Pavel Maurer a nadšeni byli i další, kdo vítězný produkt ochutnali. „Jsem rád, že opět zvítězil netradiční a přitom vynikající bioprodukt z české farmy,“ komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory ČR, která společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců soutěž vyhlašuje. „Z osobní zkušenosti se všemi sýry z Horského statku Abertamy mohu konstatovat, že ochutnat je, vždy znamená mít záruku gurmánského zážitku," dodala Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ovčí sýr Arnika je plnotučný, lisovaný sýr z nízkozahřívané sýřeniny s dobou zrání od dvou do šesti měsíců. Přírodní sýry z ovčího, ale i kravského a kozího mléka vyrábí Horský statek Abertamy s. r. o. v Salaši Ryžovna nedaleko Božího Daru. „Na rozdíl od průmyslově vyráběných sýrů, které se vyrábějí po celý rok a jejich chuť a kvalita jsou stále stejné, jsou naše sýry živými bioprodukty. Kvalita a chuť se mění v závislosti na druhu pastvy, počasí nebo ročním období,“ vysvětlil Petr Zacharda, jednatel společnosti.

Ta, jako vítěz soutěže, získala zájezd na světový veletrh biopotravin BioFach 2013 a také účast na VI. ročníku Prague Food Festivalu.

Ovčí sýr Arnika byl vyhlášen také vítězem v kategorii mléko a mléčné výrobky. Dále se soutěžilo v kategoriích mlýnské a pekárenské výrobky, nápoje, výrobky z ovoce a zeleniny, biovýrobky pro gastronomii a víno z ekologických hroznů.

Datum aktualizace 27. 2. 2012 - 15:47