Domů Témata Unesco Slavné lázně Evropy

Slavné lázně Evropy

Slavná lázeňská města Evropy / The Great Spa Towns of Europe
ZAPSÁNY NA SEZNAM UNESCO!
 
Unikátní nadnárodní nominaci s názvem Slavná lázeňská města Evropy / Great Spa Towns of Europe na zápis do UNESCA oznámil v sobotu 24. 7. 2021 Výbor pro světové dědictví na svém online jednání.
 
Nominaci lázní společně připravily Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Velká Británie a Česká republika. Nominaci tvoří  11 nejkrásnějších lázeňských měst Evropy - kromě Karlových Varů, Mariánských Lázní a Františkových Lázní jde o Baden-Baden, Bad Ems, Bad Kissingen, Baden u Vídně, Bath, Montecatini Terme, Spa a Vichy. Každé z těchto jedenácti měst se rozvíjelo v letech 1700 – 1930 v blízkosti přírodních minerálních pramenů, jejichž využívání vedlo k rozvoji lázeňské infrastruktury, zaměřené na léčebné, terapeutické a také kulturně-společenské funkce ve městě. Lázeňské procedury musely být doprovázeny terapeutickou a rekreační infrastrukturou, pečlivě navrženou v malebné lázeňské krajině
 
Slavná lázeňská města Evropy / The Great Spa Towns of Europe jsou jedinečným dokladem fenoménu evropského lázeňství, které vzkvétalo zvláště od 18. století do třicátých let 20. století. Tato centra zdraví, volnočasových aktivit a společenského života představují nejlepší příklady nového typu městských celků se specifickou formou, funkcí a architekturou, která nemá jinde ve světě obdoby. Slavné lázně Evropy zároveň charakterizují hlavní mezníky ve vývoji lékařského využití minerální vody.   
  • Zápis na národní Indikativní seznam: 2014
  • Zpracování nominační dokumentace: 2016 – 2018
  • Předložení nominační dokumentace Centrum světového dědictví v Paříži: leden 2019
  • Rozhodnutí Výboru světového dědictví o zapsání na Seznam světového dědictví: 24. 7. 2021
 
Za stránku zodpovídá Mgr. Veronika Vodičková
Datum aktualizace 21. 9. 2022 - 09:32