Domů Aktuality Vyhlášená výzva Operačního programu Spravedlivá transformace cílí přímo na území Sokolovska

Vyhlášená výzva Operačního programu Spravedlivá transformace cílí přímo na území Sokolovska

Karlovarský kraj patří mezi tři strukturálně postižené regiony v rámci České republiky, a jako takový má možnost čerpat finanční prostředky z Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST). Ty mají umožnit řešení sociálních, hospodářských a environmentálních dopadů transformace a usnadnit území přechod k jiným zdrojům a ke klimaticky neutrální ekonomice. Nyní je vyhlášena výzva – Koncepce a příprava projektů obnovy území v Karlovarském kraji, která přináší přímou podporu do území Sokolovska.

„Sokolovsko je oblastí, která je nejzásadněji postižena historickou těžbou uhlí v celém Karlovarském kraji. Jsem proto velmi rád, že připravených 40 milionů korun poputuje právě tam, kde se s následky těžby potýkají obyvatelé nejvíce a pomohou tak s rozvojem tohoto území,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje Patrik Pizinger.      
    

Z 22. výzvy operačního programu je možné podpořit aktivity, jež se zaměřují na plánování a koordinaci rozvoje území, na přípravu projektů v podobě přípravy studií proveditelnosti nebo projektové dokumentace, dále na zpracování studie systému sídelní zeleně, krajiny a ekologické stability a poslední je pak aktivita zaměřená na podporu průzkumu rozsahu znečištění horninového prostředí a na návrh sanace takové lokality.          

Cílovou skupinou výzvy v rámci tematické oblasti obnovy venkova jsou obyvatelé vymezeného území po těžbě v rámci Karlovarského kraje, konkrétně se jedná o katastrální území: Boučí, Božičany, Březová u Sokolova, Bukovany u Sokolova, Citice, Čistá u Svatavy, Dolní Chodov, Dolní Nivy, Dolní Rychnov, Habartov, Hlavno, Horní Částkov, Horní Nivy, Horní Rozmyšl, Chlum Svaté Máří, Chranišov, Jenišov, Kaceřov u Kynšperka nad Ohří, Královské Poříčí, Lítov, Lomnice u Sokolova, Loučky u Lokte, Mírová, Nové Sedlo u Lokte, Radvanov, Rájec u Černavy, Sokolov, Stará Chodovská, Staré Sedlo u Sokolova, Svatava, Tatrovice, Tisová u Sokolova, Týn u Lomnice, Vintířov u Sokolova, Vítkov u Sokolova, Vřesová.  

Podrobné informace jsou uvedeny na
webových stránkách operačního programu.

V pátek 2. 6. 2023 by měla být vyhlášena další z výzev OPST pro aktivitu "Obnova území - Příroda a krajina".




Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 2. 6. 2023 - 08:17