Domů Aktuality V Bečově nad Teplou byly slavnostně vyhlášeny výsledky soutěží obcí v oblasti odpadového hospodářství za rok 2022

V Bečově nad Teplou byly slavnostně vyhlášeny výsledky soutěží obcí v oblasti odpadového hospodářství za rok 2022

V prostorech Státního hradu a zámku Bečov nad Teplou se konalo slavnostní vyhlášení výsledků již tradičních soutěží obcí, které jsou realizovány v rámci společných projektů Karlovarského kraje a společností EKO-KOM, a.s., ASEKOL, a.s. a ELEKTROWIN, a.s. Jedná se o společnosti zaměřeně na podporu odděleného sběru a zajištění využití složek komunálních odpadů včetně jejich obalové složky a také na třídění elektroodpadu.
„Za dlouholetou spolupráci se zmíněnými společnostmi jsme velmi rádi, protože dle výsledků jednotlivých soutěží je zřejmě, že se každoročně daří zvyšovat množství tříděného odpadu v rámci odpadového hospodářství, což samozřejmě také svědčí o větší zodpovědnosti obyvatel kraje a jejich uvědomění, že třídění má velký význam a smysl. Všem oceněným obcím gratuluji a věřím, že jejich umístění a ocenění se stane motivací i pro další ročníky soutěží,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec.

V rámci soutěže Liga odpadů společnosti EKO-KOM, a.s. byly vyhlášeny dvě kategorie. Jedna byla určena obcím do 1000 obyvatel, druhá obcí nad 1000 obyvatel. Hodnotila se výtěžnost jednotlivých komodit – papíru, plastu, směsného skla, bílého skla, nápojových kartonů a kovu. Do hodnocení byla zahrnuta také efektivita a hustota sběrné sítě v obcích. Ceny předávala ředitelka oddělení regionálního provozu Martina Filipová a regionální manažerka pro Karlovarský a Plzeňský kraj Hana Szmitková.

Liga odpadů za rok 2022
Obce do 1000 obyvatel
3. místo - město Přebuz
2. místo – obec Tuřany
1. místo - obec Potůčky

Obce nad 1000 obyvatel
3. místo – město Hroznětín
2. místo – obec Jenišov
1. místo – město Žlutice

Soutěž EZ-LIGA se koná ve spolupráci Karlovarského kraje se společností ASEKOL, a.s. Oceněny byly obce s nejvyšší výtěžností zpětně odebraného drobného elektroodpadu za rok 2022 v kategoriích do 2500 a nad 2500 obyvatel. Vítězové převzali ceny z rukou regionálního manažera pro Karlovarský, Plzeňský a Středočeský kraj Jaroslava Labíka.

EZ-LIGA za rok 2022
Obce do 2500 obyvatel
3. místo – obec Vysoká Pec
2. místo – obec Hájek
1. místo – obec Poustka

Obce nad 2500 obyvatel
3. místo – město Mariánské Lázně
2. místo – město Karlovy Vary
1. místo – město Kynšperk nad Ohří

Na sběr velkých elektrospotřebičů se zaměřila Soutěž obcí společnosti ELEKTROWIN, a.s. Kritériem pro hodnocení byla výtěžnost elektrospotřebičů v kilogramech na jednoho obyvatele. Také zde se mezi sebou utkaly obce do 2500 a nad 2500 obyvatel. Zástupce obcí ocenil externí poradce pro Karlovarský, Liberecký, Středočeský a Ústecký kraj a hlavní město Praha Tomáš Kirbs.

Soutěž obcí za rok 2022
Obce do 2500 obyvatel
3. místo – město Bochov
2. místo – Město Žlutice
1. místo – obec Velká Hleďsebe

Obce nad 2500 obyvatel
3. místo – město Teplá
2. místo – město Toužim
1. místo – město Nejdek

Vítězné obce obdržely diplom a dárkový poukaz s finanční odměnou.

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 26. 5. 2023 - 11:53