Domů Aktuality Pedagogický den 2023 představil vzdělávací aktivity spojené s památkami zapsanými na Seznamu světového dědictví UNESCO v Karlovarském kraji

Pedagogický den 2023 představil vzdělávací aktivity spojené s památkami zapsanými na Seznamu světového dědictví UNESCO v Karlovarském kraji

pedagogický den
Karlovarský kraj uspořádal ve spolupráci s Krajským vzdělávacím centrem a Střední školou živnostenskou Sokolov tradiční celokrajské setkání s názvem Pedagogický den 2023. Setkání, které se konalo na Gymnáziu Sokolov, se neslo v duchu tématu památek zapsaných na Seznamu světového dědictví UNESCO.  


 

„Naším cílem bylo představit učitelům a ředitelům škol z regionu památky zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO nacházející se v našem kraji a zároveň jim nabídnout aktivity, které se k těmto místům váží a mohou hravou formou seznámit žáky s kulturním bohatstvím regionu. Jednalo se například o představení pracovního sešitu „Objev poklady nejen Karlovarského kraje“ nebo o plánované hrané obrazy vztahující se k historii lázeňských měst a zajímavým osobnostem s nimi spojenými. “ uvedl náměstek hejtmana Vojtěch Franta, který byl iniciátorem setkání a zároveň se stal moderátorem akce. 

 
Na setkání vystoupili nejen odborníci prezentující aktivity a programy v rámci památek zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO v regionu, které je možno využít při výuce, ale také zástupce Ministerstva kultury ČR Dita Limová, vedoucí oddělení komunikace s UNESCO, která představila fenomén Světového dědictví UNESCO  také ředitel společnosti Montanregion Krušné hory – Erzgebirge, o.p.s. Michal Urban, který se podrobně věnoval statkům zapsaných na Seznam světového dědictví UNESCO v regionu – Hornickému regionu Krušnohoří / Erzgebirge a Great Spa Towns of Europe.             

V rámci setkání byly představeny také programy navázané na otevření nové expozice státního zámku Kynžvart, jehož vyvrcholením bude Kynžvartské daguerrotypie zapsaná v programu UNESCO Paměť světa. 

Jednotlivé bloky oživili ukázkami hraných obrazů herci Západočeského divadla Cheb. Vedoucí odboru Kultury, památkové péče, lázeňství a cestovního ruchu Krajského úřadu Karlovarského kraje Veronika Vodičková pak připomněla Program děti, mládež a kultura, ze kterého si mohou vybírat učitelé mateřských, základních i středních škol konkrétní přednášky, představení, prohlídky či další vzdělávací akce pro své žáky, a to s finanční podporou ze strany Karlovarského kraje nejen na samotný program, ale také na dopravu.            

„Naší stávající generaci se již podařilo zapsat řadu významných památek na Seznam světového dědictví UNESCO. Je to ale právě nová nastupující generace, která bude hodnoty těchto památek dále rozvíjet. A právě díky akcím jako je Pedagogický den je možné prostřednictvím odborníků nejen z regionu tato důležitá témata nastupující generaci předat,“ zhodnotil  akci Vojtěch Franta. 
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 24. 3. 2023 - 07:27