Domů Aktuality Porota vybírala nejzdařilejší díla výtvarné soutěže pro seniory

Porota vybírala nejzdařilejší díla výtvarné soutěže pro seniory

Desátý ročník výtvarní soutěže určené seniorům z Karlovarského kaje s názvem „Věk pro nás není překážkou“ se pomalu blíží do cílové rovinky. Odborná porota se již sešla a vybrala ta nejpovedenější díla, jež budou oceněna v rámci dubnového slavnostního vyhlášení výsledků.   

„Rozhodně je nutné říci, že úroveň odevzdaných prací se každoročně zvyšuje. Letos jsme se proto snažili ocenit zejména originalitu přístupu autorů. Mrzí nás, že jsme mohli vybrat jen devět děl, protože jsme se shodli na tom, že ocenění by si jich zasloužilo daleko víc. Líbily se nám práce, které byly invenční, autentické, bez předlohy a inspirace cizími vzory. Nebyla pro nás důležitá technická dokonalost, ale hlavně to, když jsme cítili radost z tvůrčí práce, života, prožitku a nadšení ze zaznamenání subjektivního vidění světa," uvedl ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec, který je již dlouholetým členem poroty.

Odborná porota, kterou tvoří vedoucí výtvarného oddělení Základní umělecké školy Antonína Dvořáka v Karlových Varech Ivana Sedláčková, profesionální fotografka Stanislava Petele a ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec, vybrala vždy tři vítězná díla v kategoriích: ruční práce, kresba, malba a grafika a fotografie. Celkem bylo do soutěže přihlášeno 75 děl, největší zájem byl, jako již tradičně, o kategorii kresba, malba a grafika, kam bylo odevzdáno 39 děl. Soutěž probíhala v termínu 6. 1. – 28. 2. 2023.

Mediálním partnerem je Český rozhlas Karlovy Vary, který uděluje vlastní speciální cenu. Soutěžní práce si proto přijela prohlédnout také Eva Jandáková – specialista komunikace a publicista Josef Šorfa. Úkol této poroty by nelehký, protože ze všech prací vybírala pouze jednoho autora, který získá cenu České rozhlasu Karlovy Vary.     

V rámci jubilejního 10. ročníku soutěže pro seniory z Karlovarského kraje bude vyhlášena také cena pro nejvěrnějšího účastníka. Tu získá autor, který se soutěže účastnil od samého začátku a jeho díla tak byla předložena porotě již podesáté.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční v úterý 11. dubna 2023 od 15 hodin v prostorech Krajského úřadu Karlovarského kraje, kde bude ve vestibulu zároveň zahájena výstava všech soutěžních prací. Ta potrvá do pátku 28. dubna.        
 
Všichni soutěžící budou o výsledcích informováni dopisem, výherci pak obdrží pozvánku na slavnostní vyhlášení výsledků.   

Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 17. 3. 2023 - 07:49