Domů Aktuality ​Muzeum Karlovy Vary zve na dvě zajímavé přednášky

​Muzeum Karlovy Vary zve na dvě zajímavé přednášky

​Vydejte se do světa egyptských bohů a poznejte taje prastarého pohřbívaní. Ve čtvrtek 16. března se v karlovarském muzeu uskuteční přednáška s názvem „Podsvětní policie boha mrtvých - ochranní démoni v šachtových hrobkách v Abúsíru“. V sobotu 18. března pak můžete zavítat do jáchymovské královské mincovny na přednášku „Liščí vrch u Velichova a ostatní slovanské hrady Karlovarska“.

Ve čtvrteční přednášce, která začíná v prostorách karlovarského muzea v 17 hodin, vystoupí Renata Landgráfová z Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Ta představí egyptská božstva – démony, ale i další ochránce tak, jak se s nimi egyptologové setkávají v abúsírských šachtových hrobkách Sajsko-perské doby.

V sobotu se pak můžete těšit na přednášku Filipa Prekopa z Národního památkového ústavu v Lokti, který bude v královské mincovně hovořit o opevněném osídlení Liščího vrchu u Velichova na úpatí Krušných a Doupovských hor. To patří ke vzácným památkám našeho kraje z období raného středověku, v němž se formuje nepřetržité osídlení celého Karlovarska trvající dodnes. Společně s ostatními lokalitami Horního Poohří poskytuje obrázek o tomto dynamickém období a jeho vazbách na okolní regiony. Akce začíná rovněž v 17 hodin.
Datum aktualizace 15. 3. 2023 - 11:32