Domů Aktuality Kraj se chystá opravit hojně využívaný most na Přebuzi

Kraj se chystá opravit hojně využívaný most na Přebuzi

​Rada Karlovarského kraje na svém posledním zasedání schválila realizaci veřejné zakázky na provedení veškerých prací souvisejících s úplným dokončením a zprovozněním stavby „Most přes řeku Rolavu na cyklostezce Přebuz - Chaloupky“. Předpokládá se, že akce by měla vyjít na více jak 6,5 milionu korun včetně DPH.
„Lokalita Přebuzi patří k jedněm z nejvyhledávanějších v našem kraji. Nachází se zde národní přírodní rezervace Rolavská vrchoviště, bývalý cínový důl Rolava a zajatecký tábor Sauersack. Do těchto míst míří každoročně tisíce nejenom pěších turistů, ale i cyklistů a v zimě běžkařů. Proto bylo nutné, abychom přistoupili k opravě mostu přes řeku Rolavu, který je dlouhodobě v havarijním stavu a byl navržen k demolici. Nový most v podstatě navazuje na historickou podobu původního mostu a současně má umožnit i pohyb strojů pro úpravu běžeckých tras,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek, jenž má v gesci oblast správy majetku a investic.

Most se nachází na místní cyklotrase č. 2000 Pernink – Nové Hamry – Rolava. Předmětem stavebních prací by měla být rekonstrukce stávající spodní stavby i nosné konstrukce mostu. Spodní stavba bude zbudována ze železobetonových opěr, pohledové plochy opěr včetně křídel pak ozdobí kamenný obklad. Vrchní část mostu utvoří dřevěná konstrukce z dubového dřeva a z toho samého dřeva bude zhotoveno i zábradlí. Úpravy čekají také koryto řeky, přilehlé svahy a komunikaci. Se stavebními pracemi by se mělo začít v květnu letošního roku, přičemž most by měl být hotov ještě tuto sezónu.
Datum aktualizace 9. 3. 2023 - 11:03