Domů Aktuality V Bruselu proběhla panelová diskuse věnovaná transformaci regionu

V Bruselu proběhla panelová diskuse věnovaná transformaci regionu

​Na půdě Stálého zastoupení ČR při EU se 1. února uskutečnila panelová diskuse, během níž se hovořilo o strategických projektech a další záměrech, které by se měly realizovat na území regionu v rámci jeho postupné transformace na ekonomicky a sociálně vyspělejší území. Akci uspořádalo Stálé zastoupení ČR při EU ve spolupráci s Karlovarským krajem.
Úvodní slovo patřilo krajskému radnímu pro oblast regionálního rozvoje a projektového řízení Patriku Pizingerovi. „Celý proces chápeme nejen ve smyslu restrukturalizace průmyslu, a s tím související ekonomické a sociální transformace, ale také v rovině mentální. Jde tedy o společenský proces, v rámci něhož chceme pracovat s lidským potenciálem, který tu bezesporu máme a který je potřeba dále oslovovat a rozvíjet,“ uvedl Pizinger.

Ve svém vystoupení se věnoval rovněž oblasti financování procesu transformace, konkrétním připravovaným strategickým projektům a připomněl těžkosti, které jeho přípravy provázely, a výzvy, s nimiž se zejména Operační program spravedlivá transformace bude muset i dále vyrovnávat. „V průběhu přípravy implementace celého záměru spravedlivé transformace nastaly zásadní změny v energetickém průmyslu a na ty bylo a bude potřeba reagovat. Hovořím zde nejenom o energetické krizi vyvolané válkou na Ukrajině a závislosti EU na zdrojích ze třetích zemí a Ruska, ale také o Green Dealu či emisních povolenkách. Je tedy možné, že už i v procesu realizace daného operačního programu bude třeba dělat některé změny v jeho nastavení. Upozorňujeme na to zejména proto, že by bylo dobré, aby Evropská komise byla vůči České republice tolerantnější v rámci implementace, než jak tomu bývá u jiných operačních programů,“ řekl Pizinger.

Následovalo vystoupení Jiřího Štěrby a Pavla Poce ze SUAS Group, kteří hovořili o strategických projektech využití území v okolí největšího umělého jezera u nás Medard. Poté již prostor patřil panelové diskusi, na níž byli pozváni kromě zástupců Evropského parlamentu a Evropské komise také delegáti Ministerstva životního prostředí ČR a další hosté. „Je jasné, že téma transformace je poměrně široké a dlouhodobé. Proto je třeba ho nadále diskutovat a řešit i na dalších platformách. Dnešní prezentace berte tedy jako počátek diskuse o budoucnosti celé transformace. Zároveň jsem využil této příležitosti k tomu, abych pozval všechny účastníky na Annual Political Dialogue 2023, jež se koná přímo v Karlových Varech ve dnech 27. až 28. června. Věříme, že pro mnohé ze zástupců Evropské komise a dalších evropských institucí to bude příležitost, jak se nejenom osobně setkat s místními aktéry, ale i poznat náš jedinečný kraj, jeho historii, současnost a vize do budoucnosti,“ uzavřel Pizinger.
Datum aktualizace 2. 2. 2023 - 08:24