Domů Aktuality Na krajském úřadě se konal workshop s názvem "Karlovarští expati"

Na krajském úřadě se konal workshop s názvem "Karlovarští expati"

​Spolek KultiVary ve spolupráci s politologem Dominikem Jandlem a odborem kanceláře hejtmana Karlovarského kraje připravil na půdě krajského úřadu workshop s názvem „Karlovarští expati“. Cílem workshopu bylo společně se zamyslet, jak zvrátit negativní trend migrace obyvatel Karlovarského kraje z pohledu práce, vzdělávání, komunikace a na základě dat zhodnotit aktuální situaci.

Akce se zúčastnilo přes 20 odborníků z různých oblastí politici, úředníci, aktivisté, kreativci, vědci a další. Ze skupinové práce vyplynulo, že k problematice migrace je potřeba zaujmout jednotnou strategii, zasíťovat komunity, vzdělávat i dospělé a aktivitu propojit se školami v území. Z dat dále vyplývá, že ke zmírnění migrace obyvatel Karlovarského kraje je potřeba zaměřit se hlavně na vzdělání, pracovní příležitosti a kulturu. 

Účastníci workshopu dali dohromady sadu opatření, která je nutné v těchto oblastech podniknout. Jedním z hlavních zlepšení je vznik funkce koordinátora mezi jednotlivými oblastmi, jež mají na migraci z kraje největší vliv. Úkolem bude pro tato doporučení získat širší politickou podporu.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 1. 2. 2023 - 16:28