Domů Aktuality V krušnohorských Abertamech bylo otevřeno nové muzeum

V krušnohorských Abertamech bylo otevřeno nové muzeum

Zajímavou novinkou ve městě Abertamy je otevření muzea. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout expozice rukavičkářství, hornictví a multimediální část se "strojem času".


Součástí rukavičkářské expozice jsou nejen speciální šicí stroje a další nástroje určené k výrobě rukavic, ale i historické kožené rukavice z místní produkce. Další informace k historii rukavičkářského řemesla, které mělo v Abertamech tradici trvající sto padesát let, se návštěvníci dozví z informačních panelů či od průvodce. V určitých termínech je možné vidět rukavičkáře a šičky při práci v plně vybavené rukavičkářské dílně.

V expozici hornictví je k vidění rozsáhlá mineralogická sbírka z Jáchymovska, Černá komora a návštěvníci zde mohou získat další informace o vzniku Abertam a jejich hornické minulosti. Muzeum nabízí také cestu do hlubin času. Stroj času přenese zájemce do doby stříbrné, cínové či časů uranové horečky.

Celý projekt „Železo, cín a umělecká řemesla ve Schwarzenbergu a Abertamech – dobové svědectví Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří“ je realizován z finančních prostředků Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014  - 2020  -  opatření Investice do zachování a ochrany, propagace a rozvoje kulturního a přírodního dědictví, uměleckých objektů a kulturních projektů.

Do prostor nového muzea bylo zároveň přemístěno i Turistické informační centrum. Další informace k otvírací době a cenám vstupného jsou uvedeny na webových stránkách města.


Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 8. 12. 2022 - 09:26