Domů Aktuality Kraj opět pomůže poskytovatelům sociálních služeb zápůjčkami

Kraj opět pomůže poskytovatelům sociálních služeb zápůjčkami

​Překlenout období na počátku nového roku, než dostanou poskytovatelé sociálních služeb každoroční dotaci na zajištění provozu, pomůže Karlovarský kraj. Zápůjčky z krajského rozpočtu na 1. čtvrtletí roku 2023 žadatelé obdrží počátkem roku. Během dubna by pak měli dostat očekávané dotace na své účty. V případě, že to schválí krajské zastupitelstvo, půjde na zápůjčky téměř 80 milionů korun.
„Jde o tradiční formu podpory Karlovarského kraje sociálním službám. Ty se v minulosti každoročně potýkaly s nedostatkem provozních peněz v prvním čtvrtletí roku. Služby často neměly v březnu ani na výplaty. Tuto svou situaci většinou nemohou řešit bankovními úvěry, protože nemají čím bankám ručit. O zápůjčky mohli požádat registrovaní poskytovatelé sociálních služeb z území regionu, kteří splnili veškeré podmínky. Ve stanovené lhůtě dostal odbor sociálních věcí krajského úřadu 33 žádostí poskytovatelů na zajištění celkem 79 sociálních služeb. Vzhledem k tomu, že požadovaná částka v souhrnu výrazně převyšovala možnosti krajského rozpočtu, museli jsme zápůjčky krátit, aby se dostalo na všechny. Na zápůjčky by mělo jít 79,996 milionu korun,“ uvedl krajský radní Robert Pisár.

Oprávněnými žadateli o zápůjčky jsou církevní právnické osoby, spolky a ústavy, obecně prospěšné společnosti. Mezi žadatele mimo jiné patří obecně prospěšná společnost KOTEC, která provozuje kontaktní centra či terénní programy, Oblastní charita Ostrov a její služba domovů pro seniory či společnost Dolmen, jež poskytuje chráněné bydlení. Předpokládá se, že poskytovatelé splatí zápůjčku Karlovarskému kraji do konce května 2023.


Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 23. 11. 2022 - 11:13