Domů Aktuality Žáci chebských středních škol se zúčastnili besedy se známými osobnostmi

Žáci chebských středních škol se zúčastnili besedy se známými osobnostmi

​Žáci chebského gymnázia a Svobodné chebské školy se zúčastnili v pražském hotelu Esplanade besedy se šesti známými českými osobnostmi. Beseda zahrnovala rozhovor s osobnostmi, autogramiádu a focení.


Prvním pozvaným byl Lukáš Rohan, stříbrný medailista ve vodním slalomu z Letních olympijských her 2020 v Tokiu. Úvodní otázka byla směřována k přípravě na nadcházející sezónu. Český slalomář a kanoista prozradil, že po čtyřech letech přestal trénovat se svým otcem, důvodem byl Rohanův pocit, že potřebuje nový impuls a změnu. Publikum zajímala také nejlepší historka z Tokia. Jednoznačnou odpovědí byla oslava zlatých medailí Jiřího Prskavce a Lukáše Krpálka.

Dalším hostem byl Jaroslav Šilhavý, trenér národní fotbalové reprezentace, který kus svého mládí strávil na Chebsku v FC Union Cheb. Svěřil se, že na tuto dobu moc rád vzpomíná a rád se do Chebu vrací. Zprvu se hovořilo o jeho hráčské kariéře. Působil vždy v české lize, nikdy se nedostal do ciziny, čehož velmi litoval. Jako trenér apeloval na studenty, kteří jednou budou mít své děti, aby je vedli ke sportu a hlavně k fotbalu. Prozradil, že český fotbal potřebuje širší zastoupení hráčů a přeje si, aby se Česko zvedlo a mohlo se rovnat například s Portugalskem, Německem či Španělskem. Následovaly otázky týkající se také trenérské kariéry.

Hostem byl také český epidemiolog, vojenský lékař, vědec a bývalý politik Roman Prymula. Posluchačům prozradil, že doba, kdy se výrazně objevoval v politice, pro něj byla velice náročná a že do budoucna plánuje věnovat se spíše vědě. I z tohoto důvodu odmítl kandidaturu na post prezidenta České republiky. Dále hovořil o problémech dnešní moderní doby. „Žijeme v mediálním světě, kde to, co je pravdou v médiích, se stává pravdou reálnou. A ta opravdu reálná pravda nikoho nezajímá,” podotknul Roman Prymula. Žákům stihl povyprávět o jeho návštěvě na univerzitě v Cambridge, kde byl velmi nadšený tamními studijními podmínkami

Jako další besedoval se žáky herec Václav Neužil, jehož jméno je spojováno s jeho životní rolí Emila Zátopka. Právě na ni trénoval pět let usilovným běháním. Paradoxem je, že běhání nesnáší. Neužil také uvedl, že měl možnost setkat se s Danou Zátopkovou a pohovořit si o tom, jaký Emil vlastně byl z pohledu jeho milované ženy. Žáky také zajímalo, jaký to je pocit, vidět se na velkém plátně. „Osobně patřím do té skupiny, kteří se na sebe neradi dívají, protože my herci si neužíváme film, ale právě naopak. Hledáme chyby. Něco, co jsme mohli udělat lépe.”

Další osobností, se kterou se žáci setkali, byl Josef Veselka, lékař se specializací v oboru kardiologie. A právě proto směřovaly otázky rovnou na operační sál – jak dlouho trvala nejdelší operace, kterou pan doktor prováděl a jak se mu daří zvládat stres v době operace. Prozradil, že jeho nejdelší operace trvala 6 hodin. Prozradil také, že si z USA přivezl suvenýr, jenž visí před vstupem na operační sál, tabulka s nápisem - „fail is not an option” (Neúspěch není možnost). Tato tabulka mu vždy připomíná, že jeho jediným cílem při vstupu na operační sál je zachránit pacienta.

Radek Vondráček je český politik a právník, který byl posledním hostem setkání.
Žáky zajímalo jeho životní motto. To zní - slušnost není slabost, akorát si to lidé často pletou. Na otázku, jestli by v České republice něco změnil, odpověděl, že by si právě přál, aby tu byla větší slušnost. Prozradil, že ve volném čase hraje volejbal, má chovnou stanici koček, rád čte a také chová včely.   

Účastníci považují celou akci za velice přínosnou a moc se těší na setkání s dalšími významnými osobnostmi současnosti.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 27. 10. 2022 - 10:11