Domů Aktuality Galerie výtvarného umění v Chebu zve na komentovanou prohlídku výstavy věnované historii fotbalu

Galerie výtvarného umění v Chebu zve na komentovanou prohlídku výstavy věnované historii fotbalu

Výstava s názvem „Na kopané. Fotbal ve vizuálním umění od začátku 20. století do současnosti“ připravila GAVU Cheb, a to u příležitosti konání MS ve fotbale v Kataru. Jedná se o vůbec první takovou výstavu na toto téma, jež se zaměřuje na výtvarné umění téměř všech tradičních i nových médií a na fotografii.

Výstava představuje práce čtyř desítek autorských subjektů, vedle českého umění zahrnuje i přesahy do sousedních zemí - Slovenska a Německa. Odvíjí se podle jednotlivých tematických okruhů, které na sebe s určitými přesahy navazují a zároveň vytvářejí volnou chronologickou osu od realistických zobrazení po současné konceptuální umění.

Prezentována budou nejstarší zobrazení českého fotbalu z prvního desetiletí 20. století, jejichž autory jsou například Miloš Jiránek, Jan Preisler či F. X. Naske, obrazy a grafiky klasiků, kteří se fotbalu dotkli významnými díly - Karel Holan, Jan Rambousek, František Hudeček, Vlastimil Beneš a Jiří Načeradský. Dále budou k vidění práce z oblasti sportovního fotožurnalismu i humanistické fotografie, stejně jako konceptuální umění.

Výstavě předcházel důkladný výzkum, zpřesňující a doplňující informace o řadě vystavených děl, jehož výsledky jsou shrnuty v doprovodném katalogu.

Komentovaná prohlídka s autorem výstavy Marcelem Fišerem se uskuteční ve středu 5. října v 17 hodin v Galerii výtvarného umění v Chebu.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 3. 10. 2022 - 08:20