Domů Aktuality Startuje 15. ročník Logické olympiády

Startuje 15. ročník Logické olympiády

​Člověk je schopen logického uvažování už mezi třetím a čtvrtým rokem života a na rozvoji logického myšlení lze pracovat již od předškolního věku. Právě na tom staví Logická olympiáda, tradiční soutěž pro děti a mládež pořádaná Mensou ČR. Přihlásit se do 15. ročníku soutěže mohou zájemci ještě do konce září.

​ I letos se děti a mladí lidé registrují bezplatně na webových stránkách logickaolympiada.cz. „Zájem je srovnatelný s předchozími roky. Během prvních dní máme v systému více než 30 000 žáků a studentů,“ říká Petr Čavojský, místopředseda Mensy ČR.
 
Základní online kola se pro jednotlivé věkové kategorie budou konat v průběhu října, a jak koordinátor Petr Čavojský uvádí, tým pořadatelů doufá, že po dvou ročnících ovlivněných pandemií půjde vše podle harmonogramu a úspěšní řešitelé základního kola se potkají začátkem listopadu fyzicky v krajském kolejež se uskuteční v Krajské knihovně Karlovarského kraje. Ti nejlepší pak 28. listopadu změří síly v celostátním finále v Poslanecké sněmovně ČR, kde soutěž před patnácti lety začínala.

Logická olympiáda je v českém prostředí unikátní soutěží. Zaměřuje se nikoliv na naučená fakta, ale na schopnost nalézat nová, neotřelá řešení. Rychle se zorientovat, logicky uvažovat a pohotově řešit konkrétní zadání. Její oblibu potvrzuje kontinuálně rostoucí počet soutěžících. „Loňského ročníku se účastnilo rekordních 75 237 žáků a studentů z více než tří tisíc českých základních a středních škol. V našem kraji to bylo 2022 žáků a studentů z 25 základních a 13 středních škol,“ dodává Petr Čavojský

Za patnáct let se tak z lokální české olympiády stala celosvětově největší soutěž Mensy pro děti a mládež, která má své klony i v zahraničí. K účasti se pravidelně hlásí jednotlivci, stále častěji pořadatelé ale registrují zájem celých tříd.
Za stránku zodpovídá Petr Lamač
Datum aktualizace 19. 9. 2022 - 12:54