Domů Aktuality Archeologické léto 2022 představí zajímavosti města Kraslice a hradu Hausberg

Archeologické léto 2022 představí zajímavosti města Kraslice a hradu Hausberg

Muzeum Cheb se připojilo k celorepublikové akci Archeologické léto 2022, která nabízí možnost poznat více než 90 atraktivních lokalit s výběrem z více než 250 komentovaných prohlídek na celém území České republiky. Archeologické léto přináší do Karlovarského kraje prohlídku archeologických lokalit s odborným a poutavým výkladem – tentokrát ve městě Kraslice a na zřícenině hradu Hausberg.

Archeologická pátrání po historii města Kraslice byla dlouhou dobu opomíjena a do zájmu archeologů se dostává až v posledních letech. Základ města Kraslice tvořila vesnice, která vznikla v podhradí a která byla v roce 1370 povýšena na město. Na rozvoji obce se pak významně podílela těžba barevných kovů, textilní průmysl či výroba hudebních nástrojů.

Předmětem komentované prohlídky bude podání výkladu k nálezům a otevřeným archeologickým sondám plánovaného archeologického výzkumu v centru města. Sraz účastníků je u pomníku na náměstí 28. října v Kraslicích v sobotu 20. 8. 2022, prohlídky se uskuteční v 10, 12 a 14 hodin a potrvají vždy dvě hodiny. Průvodcem bude archeolog Muzea Cheb Michal Beránek.

Druhá část akce se bude konat na hradě Hausberg, jehož přesné období vzniku není zřejmé. Obýván byl ve 14. a 15. století. Předmětem komentovaných prohlídek bude výklad k nálezům a probíhajícímu archeologickému výzkumu lokality a nových zjištěním, jež byla učiněna v posledních letech, a to včetně rekonstrukce původní podoby hradu.

Zájemci o účast na této přednášce se setkají s průvodkyní Klárou Hanákovou 20. srpna u skalní jeskyně pod hradem. Přednášky potrvají dvě hodiny a budou se konat v 10, 12 a 14 hodin. Trasa povede středně obtížným zvlněným terénem po nezpevněných nebo lesních či polních cestách.


Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 15. 8. 2022 - 09:18