Domů Aktuality Doprovodný program výstavy doplní přednáška kriminalistického ústavu

Doprovodný program výstavy doplní přednáška kriminalistického ústavu

​O výstavě s názvem Detektivové, četníci a sběrateé kostí, jsme vás již informovali. Nyní připomínáme také doprovodný program v podobě přednášky "Fozenzní antoropologie aneb Smrt je teprve začátek.
Přednášejícimi budou Kateřina Pospíšilová a Nikola Sál z kriminalistického ústavu. Návštěvníkům přednášky vysvětlí, v čem spočívá identifikace lidských pozůstatků či ostatků, která je jedním ze základních požadavků v kontextu forenzní antropologie. Nejedná se o jednoduchý úkol, jelikož vyhodnocení kosterního materiálu je ovlivněno mnoha faktory. Mezi ně patří např. stupeň zachovalosti materiálu, způsob jeho uložení, typ prostředí, ve kterém se nacházel, či limity samotných antropologických metod.

V rámci přednášky se návštěvníci mimo jiné dozvědí, jaký je rozdíl mezi pozůstatky a ostatky, na základě čeho lze z kosterního materiálu odhadnout pohlaví a dožitý věk jedince, ale také jaký je princip metody superprojekce a rekonstrukce obličeje. A nebude chybět i několik zajímavých příkladů z praxe.
 
Pokud vás téma forenzní antropologie zajímá, neměli byste chybět v pondělí 4.7.2022 v 17 hodin v karlovarském muzeu na Nové louce.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 1. 7. 2022 - 12:30