Domů Aktuality Maxipes Fík a jiné psí kusy Jiřího Šalamouna čekají na návštěvníky Becherovy vily

Maxipes Fík a jiné psí kusy Jiřího Šalamouna čekají na návštěvníky Becherovy vily

​Interaktivní galerie Becherova vila v Karlových Varech připravila výstavu, která představí práce Jiřího Šalamouna, který je znám zejména jako autor postavy Maxipsa Fíka. Kromě jeho ilustrací budou k vidění také autorské plakáty a daší tvorba animovných pořadů.


Jiří Šalamoun se proslavil především jako výtvarník oblíbeného animovaného večerníčku Maxipes Fík. Dobrotivý mluvící hafan tak svojí slávou poněkud zastínil další literární postavy, mezi něž patří takoví hrdinové jako Poslední Mohykán, Hobit, Tracyho tygr nebo Pan Tau. Jiří Šalamoun byl totiž především grafikem a ilustrátorem téměř jedné stovky knih ze zlatého fondu českých vydání světové literatury.

I když si zachovával čitelný charakteristický rukopis, vždy se dokázal přizpůsobit charakteru a námětu literárního díla. Inspiraci nalézal v projevech lidové kultury a hlavně v bezelstných dětských kresbách. Právě na této přímočaré estetice vystavěl Jiří Šalamoun svůj osobitý styl srozumitelný napříč generacemi. Čiší z něj nadhled nad malichernostmi života, velkorysá fantazie a hlavně humor – ironický, sarkastický, groteskní, často poťouchlý, vždy ale moudrý. Právě kombinaci těchto ingrediencí smíchaných v dokonalém poměru vděčí Maxipes Fík i další nezapomenutelné postavy Jiřího Šalamouna za svůj nadčasový úspěch.

Na výstavě v karlovarské Becherově vile budou mít návštěvníci možnost seznámit se s originálními kresbami k jeho nejvýznamnějším ilustračním opusům, stejně jako s autorskými podklady k legendárnímu Maxipsu Fíkovi.

K výstavě se váže také další tradiční výtvarná dílna, jež bude tentokrát určena zejména dětem a ponese název Náš Fík. Dílna se bude konat 21. 7. 2022 od 16 hodin.

Vernisáž se uskuteční v sobotu 2. července v 11 hodin, výstavu je pak možné zhlédnout až do 11. září 2022. V době konání MFF bude galerie Becherova vila otevřena denně od 10 do 19 hodin (vyjma 3. 7., kdy je pro veřejnost zcela uzavřena).

 
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 30. 6. 2022 - 09:18