Domů Aktuality Přijďte na Den národnostních menšin v Chebu

Přijďte na Den národnostních menšin v Chebu

Originální folklorní vystoupení,  vůni cizokrajných kuchyní i tradiční hudbu a zpěv nabídne 14. ročník Dne národnostních menšin, který se koná v sobotu 4. června 2022 od 10 do 19 hodin v areálu Krajinky v Chebu. Souběžně s touto akcí můžete zároveň na stejném místě navštívit Wine & food festival.

Den národnostních menšin (1,75 MB, PDF)pořádá Výbor pro národnostní menšiny Zastupitelstva Karlovarského kraje s přispěním Centra pro integraci cizinců, Domu národnostních menšin v Praze a města Chebu. „Chceme ukázat, že v našem Karlovarském kraji žijeme společně s lidmi různých menšin, ať jde o menšinu německou, slovenskou, vietnamskou, romskou, maďarskou, ukrajinskou, rumunskou, ruskou či běloruskou. Respektují životní styl a zvyklosti Čechů, přitom je každá z nich svébytná a zakládá si na své historii, folkloru, vaří tradiční jídla. Společná akce je vyvrcholením naší celoroční spolupráce a také jejím prostřednictvím chceme přiblížit umění a tradice jednotlivých národností,“ uvedla uvolněná zastupitelka Markéta Monsportová, předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny krajského zastupitelstva. 

Akce začne sousedskou snídaní, bude pokračovat vystoupením slovenského harmonikáře, zaznějí maďarské housle, vietnamské lidové nástroje a vystoupí soubor žen, představí se ukrajinský soubor MRIJA, mongolský hrdelní zpěv. Lidé budou moci obdivovat i mongolskou jurtu. Příchozí uvidí vystoupení skupiny Russkaja duša, poslechnou si cimbálovou muziku Kalejovci a skupinu Shum Davar Praha, která zve na hudbu s prvky klezmer, balkánské, arménské, gruzínské a běloruské hudby. Za devět let existence se tato kapela zapsala do povědomí tuzemských i zahraničních milovníků východního folkloru. V současné době hraje Shum Davar ve formacích s akordeonistou Gugarem Manukyanem a Aliaksandrem Yasinskim, přičemž obě formace doprovází Alois Zatloukal (housle), Emil Novotny (kontrabas) a Daniel Kundrák (kytara). „Návštěvníci se mohou těšit rovněž na skvělé gastronomické zážitky, protože i ty nás bezesporu spojují. Dobré jídlo dokáže bourat bariéry a sbližovat i velmi odlišné lidi a jejich názory. A chybět nebude pestrý program pro děti,“ dodala Markéta Monsportová. 

Výbor pro národnostní menšiny při Zastupitelstvu Karlovarského kraje se snaží  napomáhat prezentaci, integraci a bezproblémovému soužití lidí odlišných mentalit a kultur. Jeho hlavní náplní je komplexně řešit otázky národnostních menšin na území regionu, hájit jejich práva a vytvářet prostor k prosazování jejich zájmů a potřeb. 

Informace o programu Dne národnostních menšin najdou zájemci v květnových Krajských listech, na krajských sociálních sítích a webu.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 27. 5. 2022 - 12:28