Domů Aktuality První etapa seriálu Stříbrná stopa odstartuje v sobotu v Jáchymově

První etapa seriálu Stříbrná stopa odstartuje v sobotu v Jáchymově

Stříbrná stopa je pětietapový běžecký a turistický seriál, který organizuje Nadace St. Joachim a Český rozhlas Karlovy Vary. První z etap odstartuje u Štoly č. 1 v Jáchymově a první výlet po Krušnohoří provede závodníky hornickou krajinou Jáchymovska.             
Na účastníky čekají pohledy na četné pozůstatky hornické činnosti na Jáchymovsku. Bystrému oku neuniknou stopy po odvalech, dobývkách, propadech a starých vodních trasách. Historie této krajiny je spjata s dobýváním stříbra, především v 16. století, a slavnou ražbou Jáchymovského tolaru. Dalším důležitým mezníkem jáchymovské těžby bylo objevní ložisek uranu a budování pracovních táborů. I touto historií provede trasa sportovce. Patronem první etapy je Tomáš Bouška ze spolku Političtí vězni, který bude zájemcům o historii Jáchymovska k dispozici po celou dobu akce. Právě o temné historii Jáchymova dokáže vyprávět velmi poutavě.

Zájemci o účast v závodě se mohou dostavit na start mezi  9. – 11. hodinou. U registrace obdrží mapu, menší občerstvení na cestu a malý dárek. Sami si mohou zvolit, zda trať proběhnou nebo projdou. Ze všech registrovaných účastníků bude v závěru akce vylosován výherce rádia DAB od Českého rozhlasu Karlovy Vary. Pro děti budou přichystány účastnické listy. Startovné činí 50 Kč.

Druhá etapa se uskuteční 11. června v okolí Perninku, trasa třetí etapy, která se uskuteční 16. července, povede z Nových Hamrů na Jelení. 13. srpna je pak naplánována čtvrtá etapa, ta povede kolem Ryžovny. Poslední, pátá etapa 17. září, nechá účastníky vystoupat na nejvyšší vrchol Krušných hor. Právě po poslední etapě budou předána ocenění těm, kteří se zúčastní všech tras a těm, kteří byli nejrychlejší. Patrony jednotlivých etap budou legendární skokan na lyžích Rudolf Höhnl, krušnohorský spisovatel Štěpán Javůrek, ředitel Montanregionu Krušnohoří Michal Urban a hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek, který nad Stříbrnou stopou převzal záštitu.

Podrobnosti k jednotlivým etapám můžete sledovat na webu nadace St. Joachim. Pokud byste se chtěli stát dobrovolníky a pomoci s pořádáním závodu, kontaktujte nadaci St. Joachim pomocí emailu: info@stjoachim.eu.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 19. 5. 2022 - 09:30