Domů Aktuality Vydejte se na návštěvu Muzea Kraslické dráhy

Vydejte se na návštěvu Muzea Kraslické dráhy

Na jaře letošního roku se poprvé otevřely pomyslné brány Muzea Kraslické dráhy. Tato instituce je umístěna v pseudorenesančním objektu bývalé nádražní restaurace na „horním“ nádraží v Kraslicích. V expozici instalované ve dvou velkých původně hostinských sálech se mohou děti i dospělí seznámit s řadou trojrozměrných exponátů a panelů, které přibližují historii a technické zajímavosti nejen regionální trati Sokolov – Kraslice, ale i dalších drah v regionu.

Výstavní prostory kraslického muzea jsou pro zájemce otevřeny každou sobotu od předposlední dubnové soboty do poslední soboty v září vždy od 9.00 do 16.00 h. Navíc bude muzeum možné navštívit i o některých nedělích, kdy přijede „Mezinárodní Musikwinkel Express“ ze saského Adorfu. Protože tento historický vlak vedený motorovými vozy z 50. let přijede do Kraslic ještě třikrát, mohou se jím svézt i čeští zájemci. Dalšími termíny, kdy přijede německý vlak, jsou 12. června, 10. a 31. července.
 
V prostorech muzea došlo k rozšíření expozice o část věnovanou kolejové dopravě v hornictví. Toto se týká jak těžby uhlí na Sokolovsku, tak i rudného hornictví v oblasti Krušných hor. Návštěvníci si budou moci nově moci zakoupit drobné občerstvení a také některé publikace z produkce Železničního spolku Klub M 131.1, které jsou věnované historii Kraslické dráhy a dalších tratí v Karlovarském kraji.
 
Součástí muzea je i archiv čítající nyní více než 160 kartonů, knihovna technické, dopravní i historické literatury, sbírka železničních předpisů (více než osm stovek exemplářů) a také filmotéka. Některé filmy z této sbírky jsou prezentovány při mezinárodních filmových festivalech „Kraslický filmVLáček“.
 
Muzejní expozice je koncipována jako kontaktní. Nachází se zde řada exponátů, které si mohou návštěvníci „osahat“, u kterých si mohou vyzkoušet jejich funkci. Toto potěší zejména děti. Které z nich třeba zná klasický telefon s otočným ciferníkem?
 
Kromě hlavní expozice v Kraslicích muzeum připravuje i dvě pobočné expozice. První z nich bude v prostoru zastávky Hřebeny, kde v odbavovací budově, která je v podstatě v původním stavu z roku 1876, vznikne jakási dopravní kancelář a čekárna. Současně zdejší železnicí nevyužívané plochy poskytnou prostor pro venkovní expozici, kde budou umístěna mechanická návěstidla, kolejové vybavení, vodní jeřáb a další zajímavé exponáty. Další pak bude ve výpravní budově nádraží Zwotental, které se nachází na území Saska, osm kilometrů od státní hranice. Úvodní jednání k tomuto společnému německo-českému projektu se za účasti místopředsedkyně Spolkového sněmu paní Ywonne Magwas uskutečnilo v březnu na půdě kraslické radnice.  
 
Cílem všech, kdož se na přípravě a provozu muzea podílejí, je vytvořit instituci, která nejen přispěje k zachování historického dědictví železnice v Karlovarském kraji, ale bude také jedním z lákadel v rámci turistického ruchu. Současně má šanci stát se jedním ze středisek společenského a kulturního života ve městě. K tomu jistě napomůže i připravovaná transformace muzea v obecně prospěšnou společnost Železniční muzeum Kraslice.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 19. 5. 2022 - 10:19