Domů Aktuality Karlovarský kraj má další stoletou obyvatelku

Karlovarský kraj má další stoletou obyvatelku

V Karlovarském kraji žije několik obyvatel, jejichž věk se zapisuje již trojciferným číslem. Mezi ně se zařadila také paní Marie Zábranská ze Staré Role, která si o víkendu užila velkolepou oslavu s celou svou rodinou.


Paní Zábranská pochází z rodiny pekaře. Při návštěvě radního pro oblast sociálních věcí Roberta Pisára, který přišel oslavenkyni popřát a předat dary za Karlovarský kraj, zavzpomínala například na to, jak její rodiče zajišťovali zásobování pečivem v době války a na další mnohé zajímavé příhody ze života. Zásadní pro ni byl pobyt v Hrádku nad Nisou, kde se jako mladé děvče učila německy. Jazykovou vybavenost poté využila ve své práci ve Dvoře Králové nad Labem, kde pracovala jako prodavačka obuvi a textilu u Bati. Na tato léta vzpomíná paní Zábranská velmi ráda a s úsměvem na tváři.

Do Karlovarského kraje se přestěhovala díky svému manželovi v roce 1946. Pár let bydleli v Chodově, ale přestěhovali se do Staré Role, kde žije v domě společně se svou rodinou dodnes. Do svého odchodu do důchodu pracovala ve skladu v porcelánce v Nové Roli. Paní Zábranská měla tři děti, raduje se ze čtyř vnoučat, sedmi pravnoučat a dvou prapravnoučat. Ještě donedávna ráda četla, nyní jí nesmí každý den uniknout zpravodajská vysílání v televizi. Oslavenkyně prozradila, jak cvičí svou paměť před spaním. Když totiž nemůže usnout, přeříká si všechny básničky a přezpívá písničky, které si pamatuje.

Paní Zábranské ještě jednou přejeme především pevné zdraví, mnoho sil a aby ji neopouštěl optimismus, kterým hýřila při naší návštěvě.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 18. 5. 2022 - 16:17