Domů Aktuality Kraj bude pokračovat ve zlepšování života klientů sociálních služeb

Kraj bude pokračovat ve zlepšování života klientů sociálních služeb

Část klientů Domova pro osoby se zdravotním postižením (DOZP) v Mariánské v budoucnu čeká stěhování do vlastních domácností se zajištěním potřebných sociálních služeb. Ty by měly vznikat a fungovat  v lokalitách, kde je dostupná další občanská vybavenost a bude zajištěn i kontakt těchto klientů se společností. Projekt takzvané transformace DOZP Mariánská nyní připravuje Karlovarský kraj.

I v dnešní době ještě žije mnoho lidí v sociálních pobytových službách ústavního typu, které jsou v odlehlejších  oblastech. V minulosti kraj z toho důvodu přemístil obyvatele Domova pro osoby se zdravotním postižením PATA v Hazlově a většina z tehdejších klientů zařízení dnes již žije v domácnostech s podporou potřebných služeb. „Záměr transformace domova v Mariánské není nový. Karlovarský kraj jej má v plánu několik let a nyní se chystá s dotací z EU připravit 2 menší objekty, do kterých by mohly přejít osoby s poruchou autistického spektra z Domova na Mariánské. Jedná se  o 12 až 16 klientů. Aktuálně kolegové z krajského úřadu hledají na území měst Ostrov a Karlovy Vary vhodný pozemek či objekt pro první část klientů. Uvědomujeme si, že komunitní služby jsou nákladnější než velkokapacitní ústavy, ale doba, kdy byli lidé s postižením „odklízeni do lesů“, skončila. Je to věc priorit a naší prioritou je zlepšení života pro všechny lidi, kteří podporu sociálních služeb potřebují, ať už jsou to klienti, nebo jejich rodiny,“ uvedl krajský radní Robert Pisár. Druhé místo by mělo vzniknout v areálu Domova pro osoby se zdravotním postižením Vilík v Chebu, který kraj převezme do své správy od 1. 1. 2023.

Současná kapacita Domova pro osoby se zdravotním postižením v Mariánské je 140 lůžek, z toho 30 lůžek zařízení vyčlenilo pro seniory. Vedení DOZP Mariánská bude připravovat transformační plán, na základě kterého pak lze žádat o dotaci z EU na vybudování nových domácností.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 18. 5. 2022 - 15:59