Domů Aktuality Státní zámek Kynžvart zahájí novou sezónu

Státní zámek Kynžvart zahájí novou sezónu

Přípravné práce finišují, probíhají již poslední úpravy, exponáty se blýskají čistotou a expozice již čekají na zvědavé oči návštěvníků. Tak vypadá posledních pár dnů před zahájením sezóny na Státním zámku Kynžvart. Ten své brány otevře v sobotu 2. dubna 2022.

Kromě tradičních prohlídek zámku a jeho okolí, čekají návštěvníky v měsíci dubna zajímavé akce. V prostorech pokladny bude do konce dubna k vidění výstava s názvem „Náš zámek“, která vznikla na základě spolupráce správy zámku s místní základní a mateřskou školou.

Během celé návštěvnické sezóny bude možné si užít projížďku v kočáru v rozlehlém zámeckém parku. Nově budou také spuštěny 300 let stará zámecké věžní hodiny, které byly nedávnou zrestaurovány a opraveny. Restaurátorské práce byly provedeny také na mramorových schodech a sochách z kararského mramoru od Antonia Canovy. celé návštěvnické sezóny bude možné si užít projížďku v kočáru v rozlehlém zámeckém parku. Nově budou také spuštěny 300 let stará zámecké věžní hodiny, které byly nedávnou zrestaurovány a opraveny. Restaurátorské práce byly provedeny také na mramorových schodech a sochách z kararského mramoru od Antonia Canovy.

Na zámku Kynžvart se bude také v letošní sezóně uspořádána řada kulturních akcí. Tou nejbližší je Předvelikonoční jarmark, který je naplánován již na sobotu 10. dubna. Kromě jarmarku budou připraveny tematické prohlídky pro děti a hudební produkce. Zelený čtvrtek bude opět patřit dětským návštěvníkům, pro něž bude připraven vzdělávací program.

Zámek Kynžvart patří mezi nejvýznamnější památky ve správě Národního památkového ústavu. Památkový areál patří se svými 245 hektary mezi největší v České republice. Je držitelem ceny Europa Nostra. Nesmírně cenné jsou dochované sbírky po šlechtických majitelích. Dodnes na zámku můžeme obdivovat cenná umělecká díla Antonia Canovy, Bernarda Strigela, kolekce antických mincí, daguerrotypií, grafik a zbraní. Na zámku se nachází třetí největší egyptologická sbírka v České republice. Významná je v evropském kontextu kynžvartská knihovna se sbírkou rukopisů (nejstarší dílo je z 8. století). Oblíbeným cílem návštěvníků je i kabinet kuriozit. Součástí sbírek je movitá národní kulturní památka Kynžvartská daguerrotypie, která je zapsána mezi movité památky UNESCO do registru Paměť světa.

V měsíci dubnu bude zámek Kynžvart otevřen vždy o víkendu v čase od 9 do 16 hodin, úterý a čtvrtky budou patřit vybraným prohlídkám. Celotýdenní provoz (vyjma pondělí) bude zahájen v květnu. Více informací naleznete na webových stránkách Státního zámku Kynžvart.


Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 31. 3. 2022 - 09:08