Domů Aktuality Karlovarský kraj chce vyhlásit program na podporu lázeňských pobytů

Karlovarský kraj chce vyhlásit program na podporu lázeňských pobytů

Karlovarský kraj přichází s dotačním programem na podporu pobytů v lázeňských domech a hotelích v regionu. Jeho cílem je pomoci posílit odvětví cestovního ruchu a lázeňství kriticky zasažené pandemií koronaviru. Na dotace vyčlenil ze svého rozpočtu 10 milionů korun. Program schválila Rada kraje, zabývat se jím budou krajští zastupitelé na svém jednání 28. února 2022.
Dotační program by měl podpořit lázeňské pobyty v těch zařízeních z území Karlovarského kraje, která jsou registrována na internetovém portálu  Kudyznudy.cz

„Lázeňství v našem kraji je unikátní a jedinečné a po covidové pandemii se ocitlo ve velmi těžké situaci. Na konci roku 2021 skončil dotační titul COVID-Lázně vyhlášený Ministerstvem pro místní rozvoj, na základě kterého bylo možné získat voucher na pobyt v lázních. Chod lázeňských zařízení byl na těchto voucherech závislý, hotelům a lázeňským domům se díky tomu dařilo alespoň částečně pokrýt výpadek návštěvníků. I přes ukončení podpory se rozhodli poskytovatelé lázeňské péče svým hostům nabídnout na pobyty do konce března 2022 vlastní slevové vouchery ve výši 2 000 korun. A kraj jim chce náklady kompenzovat tak, že na každý podle pravidel uplatněný lázeňský voucher poskytne lázeňskému zařízení 1 000 korun. Naše specifikum je právě léčebné lázeňství, které stojí  na odborných zdravotních pracovnících, bez kterých by provozy postupně přecházely na běžnou wellness nabídku.  Přišli bychom tak 
o specifikum našeho kraje -  historický kredit lázeňské léčby. Na nutnosti takovéto formy podpory lázeňských zařízení jsme se shodli se všemi profesními organizacemi, které v oblasti lázeňství a cestovního ruchu působí,“ nastínil náměstek hejtmana Vojtěch Franta.

Žadatel musí vyplnit a odeslat elektronickou žádost v dotačním portálu Karlovarského kraje. Lhůta pro příjem elektronických žádostí se stanovuje na dobu od 12. 4. 2022, 9.00 hodin do 20. 4. 2022, 16.00 hodin. Každé zařízení může v rámci dotačního programu podat maximálně jednu žádost. V případě vyčerpání vyčleněných finančních prostředků bude dotace pokrácena všem žadatelům stejným poměrem. Více informací najdou zájemci na webu s přehledem dotačních programů kraje.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 2. 2022 - 16:02