Domů Aktuality ​Karlovarský kraj zjišťuje možnosti spolupráce alternativních provozovatelů při poskytování pobytových sociálních služeb

​Karlovarský kraj zjišťuje možnosti spolupráce alternativních provozovatelů při poskytování pobytových sociálních služeb

Dlouhodobým cílem Karlovarského kraje je zabezpečit kvalitní a dostatečný rozsah terénních a pobytových sociálních služeb. Služeb, které budou reflektovat nejen platnou legislativu, ale i profesní standardy kvality poskytované péče pro klienty vyžadující 24hodinovou pozornost. Vzhledem k novým trendům v sociální sféře chce kraj zjistit, zda aktuální systém provozu sociálních služeb prostřednictvím příspěvkových organizací kraje není již svou provozní formou přežitý a zda je dlouhodobě finančně udržitelný. Proto se rozhodl formou průzkumu trhu zmapovat informace pro diskusi nad možnými alternativními provozními modely.

Prostřednictvím aktuálně probíhajícího průzkumu trhu by měl kraj získat od případných zájemců zpětnou vazbu a podklady pro interní diskuzi a volbu vhodného postupu ohledně alternativních provozních modelů. Tyto modely by měly zaručit kvalitu poskytovaných služeb, rozsah služeb požadovaných krajem a současně též stanovit jasné podmínky, za kterých mohou být některé služby klientům zpoplatněny. Do průzkumu jsou přizváni renomovaní provozovatelé a investoři, kteří disponují zkušenostmi s provozováním podobných zařízení. 

Průzkum trhu je realizován za podpory týmu infrastrukturního poradenství České spořitelny, a.s. Tým plánuje se zájemci vést řízenou a strukturovanou diskusi, která umožní definovat možnosti případné smluvní spolupráce s potenciálními provozovateli. Kraj tak zde chce využít zkušeností a přímých synergií ze zapojení České spořitelny, jež má bohaté zkušenosti s výsledky všech typů provozovatelů napříč celou Českou republikou. 

Případní zájemci se mohou obracet na projektového manažera Jana Kozáka z útvaru infrastrukturního poradenství (jkozak@csas.cz, tel.: 723 043 631).

Karlovarský kraj je zřizovatelem celkem 11 aktivních příspěvkových organizací provozujících domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem a domovy pro osoby se zdravotním postižením. Poskytované služby přinášejí klientům možnost co nejvíce se začlenit do běžného chodu života a zároveň zohledňují individuální potřeby a zdravotní možnosti každého klienta. Charakter příspěvkové organizace v sociálních službách v dnešní době předjímá spíše ztrátový obchodní model, kdy je provoz takové organizace často dotován svým zřizovatelem. Mezi specifika příspěvkových organizací lze zařadit například zaměstnanecký odměňovací systém dle striktně stanovených tabulek pro státní zaměstnance. Dále například obnova a údržba svěřeného majetku je u příspěvkových organizací závislá na schválení zřizovatele, což se může pojit s určitou neflexibilitou i zvýšenou administrativou. 

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 2. 11. 2021 - 21:33