Domů Aktuality Oslavte Den za obnovu lesa sázením nových stromků a vyzkoušejte si lesnické práce

Oslavte Den za obnovu lesa sázením nových stromků a vyzkoušejte si lesnické práce

Na 16. října připadá v letošním roce Den za obnovu lesa. Jedná se o akci pro malé i velké, která se uskuteční souběžně na třinácti místech České republiky. První ročník této akce se konal v roce 2019 a do lesů přivedl více 31 tisíc návštěvníků. V Karlovarském kraji se bude akce konat na území lesní správy Františkovy Lázně, konkrétně v lokalitě Žďár u Aše.

Cílem akce je zalesněnit plochy zasažené suchem a kůrovcovou kalamitou  a vrátit tvář krajiny do původní podoby. Heslem akce je: Sázíme lesy nové generace. Znamená to, že jsou vysazovány jiné druhy stromů a skladba lesa je tak zcela odlišná, než tomu bylo v minulosti.     

Účastníci tak mohou sázet sazenice stromů a vyzkoušet si celou řadu lesnických prací, jako například sbíjení oplocení chránící nové porosty před zvěří nebo vyvěšování speciálních budek pro noční dravce, kteří přirozeně regulují počty přemnožených hrabošů. Dojde také na měření kmenů a stojících stromů, připravena bude také ukázka práce s koňmi v lese a další. K vidění bude i lesnická technika, jež pomáhá lesníkům v boji s kalamitou. Nejmenší návštěvníci se budou moci zúčastnit soutěže o odznak malého lesníka.

Pokud se na akci vydáte autem, parkoviště bude podél lesní cesty na bývalém orném pásu „Železné opony“. Setkání účastníků je tak zhruba 900 metrů od tohoto místa. Terén je vhodný pro pěší, cyklisty, invalidní vozíky či kočárky.      

Podrobné informace naleznete na webu akce, kde jsou přiložené také mapky. Doporučené je vhodné oblečení a obutí do terénu, případně také pracovní rukavice. Akci pořádá společnost Lesy České republiky.
Za stránku zodpovídá Bc. Jitka Čmoková
Datum aktualizace 13. 10. 2021 - 15:41