Domů Aktuality Krajští zastupitelé schválili Plán spravedlivé územní transformace

Krajští zastupitelé schválili Plán spravedlivé územní transformace

​Karlovarský kraj připravil Plán spravedlivé územní transformace (PSÚT), který mu v nadcházejícím období umožní získat až 6, 3 miliardy korun z Evropské unie. Plán zahrnuje strategické projekty a další záměry, které by se postupně měly realizovat na území regionu a přispět k jeho postupnému přechodu – transformaci - na ekonomicky a sociálně vyspělejší území. Plán schválili krajští zastupitelé na svém jednání 13. září 2021.
Hlavním smyslem Plánu spravedlivé územní transformace (PSÚT) je zvýšit hospodářský výkon kraje, kvalitu života jeho obyvatel a zlepšit životní prostředí. „Naším dalším cílem je zastavit odliv hlavně mladých lidí mimo region, nastartovat změnu především v úrovni vzdělanosti, nabídnout lidem nové možnosti pracovního uplatnění a zároveň se přiblížit co nejvíce ke klimatické neutralitě. Zkrátka se co nejvíce budeme snažit naplňovat motto „Jsme krajem příležitostí, kde je vítán každý“, které naše transformační snahy provází,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek.

Karlovarský kraj počítá s tím, že finanční podporu získá v první řadě
11 strategických projektů, jež vybrali nezávislí hodnotitelé na základě míry připravenosti těchto záměrů, jejich transformačního potenciálu a technické proveditelnosti. „Další velká část financí pak bude směřovat do takzvaných tematických výzev, v rámci nichž budou moci získat evropské finance města, obce, firmy i jednotlivci, kteří předloží své projekty. Transformace je pro náš kraj velká výzva, šance posunout se k ekonomicky vyspělejším regionům, které nabízejí svým občanům řadu možností v oblasti rozvoje podnikání, vzdělávání, pracovních míst, navíc je pro ně prioritou i klimaticky neutrální hospodaření. Budeme se snažit lidem postupně a srozumitelně vysvětlit jednotlivé kroky transformace, která se týká každého z nás, ať žijeme na Sokolovsku, nebo v jiných částech kraje,“ doplnil krajský radní Patrik Pizinger. 

Krajský Plán strategické územní transformace nyní musí schválit Vláda ČR. V první polovině roku 2022 pak bude Evropskou komisí oficiálně potvrzen Operační program Spravedlivá transformace, v rámci něhož budou vyhlášeny první výzvy pro předkladatele strategických projektů, aby požádali o finanční podporu v tomto programu.

Za stránku zodpovídá Mgr. Jana Pavlíková
Datum aktualizace 22. 9. 2021 - 18:55